Boris Johnson, fost ministru de externe britanic şi favorit pentru a deveni succesorul premierului Theresa May, şi-a lansat luni candidatura printr-un mesaj video de campanie, promiţând să conducă Marea Britanie afară din Uniunea Europeană la 31 octombrie, cu sau fără un acord de retragere, relatează Reuters.

Boris Johnson, care a demisionat din guvernul May în semn de protest faţă de modul în care premierul a gestionat Brexit-ul, este cotat de casele de pariuri ca favorit la câştigarea unei competiţii cu mulţi candidaţi, şi să preia astfel conducerea Marii Britanii în cel mai important moment strategic din ultimele decenii. ‘Dacă ajung la conducere, vom ieşi (din UE), cu acord sau fără acord, pe 31 octombrie’, îi spune Johnson unui membru din public în înregistrarea video difuzată luni.

Mesajul video, care cuprinde secvenţe cu Boris Johnson vorbind cu alegători şi un monolog rostit direct în faţa aparatului de filmat, este prima sa ‘salvă’ în bătălia în care s-au înscris până acum 13 competitori şi care ar putea dura două luni până la desemnarea câştigătorului. ‘Acum este timpul să unim societatea şi să unim ţara. Să construim infrastructura, să investim în educaţie, să ne îmbunătăţim mediul înconjurător şi să sprijinim fantasticul nostru NHS (Serviciul Naţional de Sănătate)’, adaugă Boris Johnson, conform Agerpres.

‘Să ridicăm pe oricine din ţară şi, bineînţeles, să ne asigurăm că îi susţinem pe producătorii noştri de bogăţie şi afacerile care fac posibile aceste investiţii’, mai spune candidatul la şefia Partidului Conservator, ce va deveni vacantă vineri, odată cu demisia Theresei May.