Informația momentului în Europa în plin război. Harta Europei ar putea suferi modificări. Anunțul a fost făcut de liderul teritoriului separatist ucrainean, Lugansk, Leonid Pasecinik.

Potrvit AFP, oficialul ucrainean a anunțat că teritoriul pe care îl conduce, Lugansk, căruia Rusia i-a recunoscut ”independenţa”, cu o săptămână înainte de a invada Ucraina, ar putea să orgnizeze în curând un referendum prin care să intre în Rusia.

”Cred că, într-un viitor apropiat, un referendum va avea loc pe teritoriul republicii (autoproclamate la Lugansk), în cursul căruia poporul îşi va exercita dreptul constituţional absolut şi îşi va exprima opinia cu privire la aderarea la Federaţia rusă”, declară Pasecinik, citat de agenţiile ruse de presă.

”Așa se va întâmpla”

Totodată, fără a explica motivul unor astfel de declarații, el a subliniat faptul că este aproape sigur că acest scenariu se va întâmpla. ”Nu ştiu de ce, (dar) sunt sigur că aşa se va întâmpla”, a adăugat el.

Menționăm faptul că ”republicile” separatiste ucrainene proruse Doneţk şi Lugansk, cărora Moscova le-a recunoscut independenţa, se află în bazinul minier rusofon Donbas, în estul Ucranei și nu se mai află sub controlul acesteia încă din anul 2014.

La acel moment, războiul în care separatiştii ucraineni proruşi luptă din 2014 împotriva forţelor guvernamentale ucrainene s-a soldat cu peste 14.000 de morţi. Ulterior, ele şi-au proclamat ”independenţa”, în urma unor referendumuri, însă aceasta nu este recunoscută de către comunitatea internaţională.

Rolul lui Vladimir Putin

La data de 21 februarie, preşedintele rus Vladimir Purtin a recunoscut într-o secvenţă foarte coregrafiată, independenţa celor două regiuni separatiste ucrainene şi le-a răspuns unei solicitări de a implementa ”o cooperare în domeniul apărării”. La doar o săptămână, a început invazia.

Pe 24 februarie, Rusia a invadat Ucraina, iar Kremlinul precizat atunci că există un scop bine stabilit. Mai exact, era vorba despre apărarea teritoriilor separatiste ucrainene, menționate anterior.

În timp ce liderul teritoriului separastin ucrainean, Lugansk, Leonid Pasecinik crede că nu mai există altă cale decât organizarea unui referendum de acest tip, restul regiunilor din Ucraina continuă să lupte și au speranța că războiul se va termina curând.