Raportorul Parlamentului European pentru Serbia, Vladimir Bilčik, a declarat că acest for european este angajat în procesul de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană, dar „este momentul ca Serbia să se orienteze spre UE și nu spre cealaltă parte”.

Bilčik a subliniat că o perspectivă europeană credibilă este bazată pe voință politică, eforturi sustenabile și reforme ireversibile în toate domeniile, în special în domeniul statului de drept și angajamentului față de standardele și valorile europene.

„Viteza cu care se apropie Serbia de UE depinde de statul de drept, armonizarea deplină cu politica externă și de securitate cu politica UE, inclusiv când este vorba de impunerea de sancțiuni Rusiei. Nu este nimic nou pentru partenerii noștri din Serbia” – a declarat Bilčik de la tribuna Parlamentului European, adăugând că Serbia trebuie să facă față unor provocări, „care erau prezente și la începutul procesului de integrare europeană” și care se referă la lupta contra criminalității organizate, îmbunătățirea legislației electorale și asigurarea independenței presei.

Există un drum clar pentru avansarea Serbiei spre UE

Bilčik a salutat progresul Serbiei în adoptarea unor amendamente constituționale, precum și pasul înainte făcut la alegerile generale din aprilie, care va conduce spre un legislativ cu mai mult pluralism.

„Există un drum clar pentru avansarea Serbiei spre UE. Mingea este acum în terenul noii conduceri și noului Guvern al Serbiei” – a concluzionat Bilčik, adăugând că salută publicarea rezultatelor oficiale ale alegerilor de la 3 aprilie, dar a apreciat că prin amânarea desemnării noului Guvern al Serbiei s-a pierdut timp important pentru adoptarea unor hotărâri strategice într-o situație de schimbări geostrategice majore și cu probleme sociale și economice în Europa, informează RTS.

UE trebuie să decidă destinul geopolitic al Balcanilor de Vest pentru următorii 10-15 ani

Amintim că în urmă cu o zi, și președintele Sloveniei, Borut Pahor, a declarat că „acum este momentul în care se decide destinul geopolitic al Balcanilor de Vest pentru următorii 10-15 ani”.

„Faptul că Uniunea Europeană nu dorește, sau nu vrea, să se angajeze mai puternic în regiune va avea consecințe. În acest spațiu își vor consolida pozițiile Rusia, China, Turcia și statele din Golf” – a declarat Pahor, adăugând că „UE nu reușește să înțeleagă ce se întâmplă în Balcanii de Vest”.

„Prin inițiativa Brdo-Brijuni voi pleda în continuare pentru perspectiva europeană a Balcanilor de Vest și a aderării lor la UE” – a declarat Pahor.

Pahor a declarat că premierul Serbiei, Ana Brnabić, are dreptate atunci când spune că în niciun document european nu se menționează recunoașterea reciprocă între Serbia și Kosovo, dar a subliniat că UE așteaptă că dialogul Belgrad-Pristina să se finalizeze prin recunoaștere reciprocă.

„Aș dori ca dialogul să fie mai dinamic, deoarece succesul lui va fi în beneficiul ambelor părți. Este trist că acum ambele părți scot în evidență doar motivele pentru care nu pot continua discuțiile. Îi înțeleg, dar această abordare nu duce nicăieri” – a declarat Pahor.