Se schimbă harta Bucureștiului! Ce cartiere ar urma să dispară

Se schimbă harta Bucureștiului! Ce cartiere ar urma să dispară
Harta Bucureștiului s-ar putea modifica radical, cel puțin asta o arată un proiect de plan urbanistic general propus de către primarul Capitalei. Capital ar urma să fie împărțită în arondismente.

Potrivit proiectului, Capitala şi zonele limitrofe ar putea fi împărțite in arondismente, pe modelul Parisului, iar unele cartiere ar dispărea.

Dispar anumite cartiere din București. În momentul de față avem 70 de cartiere în Capitală, iar planul urbanistic general pe care îl propune primarul general are doar 61 de cartiere. Vorbim despre Cartierele Dorobanți,  Armenească și  Andronache. Acestea ar urma să fie înglobate în alte cartiere. De exemplu, cartierul Dorobanți ar urma să fie înglobat în zona Primăverii. Zona Armenească și ea va fi înglobată într-un alt arondisment.

Planul urbanistic general este în dezbatere publică până pe 28 iunie.

Contractul pentru realizarea PUG are trei etape de implementare. Prima etapă este colectarea informaţiilor urbane, inclusiv autorizaţii care au fost emise şi de Primăria Generală şi de primăriile de sector. Conform Direcției de Urbanism, următorii pași îi reprezintă continuarea derulării contractului și realizarea acestuia conform noilor modificări legislative impune încheierea unui act adițional, proces aflat în derulare. În acest context, Primăria Capitalei estimează termenul de decembrie 2023 pentru finalizarea Planului Urbanistic General. Totodată, intrarea în vigoare este posibilă după finalizarea Planului Urbanistic General, cu obținerea avizelor obligatorii și aprobarea în Consiliul General al Municipiului București, mai transmite instituția. Circa 30 de instituții centrale, cum ar fi Agenția de Protecția Mediului, Ministerul Culturii sau Ministerul Transporturilor, trebuie să își dea avizul pe noul PUG.

Direcția de Urbanism mai transmite, de asemenea, că posibil va mai fi necesară elaborarea de Planuri Urbanistice Zonale, conform reglementărilor pe care Planul Urbanistic General le va conține, a normelor și legislației în vigoare.

 Contractul pentru realizarea noului Plan Urbanistic General a fost semnat încă din 2013 de Primăria Municipiului București cu un consorțiu condus de Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din Capitală. Conform acestui contract, Bucureștiul trebuia să aibă un nou Plan Urbanistic General în 2016. Cu toate acestea, de-a lungul timpului, au apărut diverse probleme, printre care faptul că nu s-au recepționat documente făcute de arhitecți și nu s-au făcut la timp noi comenzi și plăți.

Drept urmare, în prezent, construcțiile din București sunt realizate în baza Planului Urbanistic General anterior, realizat în anul 2000 și expirat în anul 2010. Între timp, vechiul PUG a fost prelungit succesiv.

În absența noului PUG, primăriile de sector au inițiat Planuri Urbanistice Coordonatoare, care reglementează fiecare Sector în parte și în care fiecare primărie și-a făcut propriile reguli, scrie Hotnews. Acestea au fost aprobate între anii 2018-2020, însă au avut probleme majore, permiteau betonarea a sute de hectare de spațiu verde, blocuri printre case și densificau foarte mult anumite zone. PUZ-urile au fost suspendate de instanță iar o parte anulate. Pentru sectoarele 3 și 6 au fost anulate. Pentru sectoarele 2,4 și 5 sunt procese de anulare.

 

Etichete: , , ,
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News

Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook