Pensiile tuturor românilor vor crește cu rata inflației anul viitor

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat că de la 1 ianuarie 2024, pensiile tuturor românilor vor crește cu rata inflației.

„De la 1 ianuarie avem o majorare a pensiilor tuturor românilor cu 13,8 la sută. Din septembrie, avem aici formula elveţiană care spune aşa: că formula de majorare a pensiilor este rata inflaţiei din anul precedent plus jumătate din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut pentru 2024. Asta înseamnă că punctul de pensie va creşte de la 1.785 lei la 2.031 lei la toţi românii de la 1 ianuarie”, a declarat ea în cadrul emisiunii „Insider Politic” de la Prima TV.

Majorările se vor putea face numai în luna ianuarie

Oficialul a adăugat că potrivit noii legi, în viitor, pensiile se vor putea majora doar în luna ianuarie a fiecărui an.

„O precizare extrem de importantă. Dacă până acum nu era specificată în lege în mod expres data la care se poate face majorarea pensiilor, în noua lege stipulăm în clar faptul că această majorare trebuie să fie făcută în fiecare an în luna ianuarie astfel încât să nu repetăm situaţii cum am avut în anii precedenţi, când nu am avut creşteri ale pensiilor sau situaţii în care aceste majorări au fost făcute într-o altă lună decât luna ianuarie.

Am venit cu această precizare explicită în lege, astfel încât să nu mai fie de fiecare dată o decizie luată arbitrar politic de guvern şi să fie un angajament pe care îl avem în raport cu românii”, a mai spus Simona Bucura Oprescu.

Pensii mai mari pentru aproximativ cinci milioane de seniori

De la 1 ianuarie 2024, aproximativ cinci milioane de seniori vor beneficia de o majorare a pensiilor. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a oferit detalii în acest sens, joi, pe 7 decembrie.

Guvernul a luat această decizie în contextul creșterii costurilor de viață și al inflației, pentru a asigura un nivel de trai decent pentru pensionari.

Va crește, de asemenea, indemnizația minimă. Aceasta va ajunge la valoarea de 1.281 de lei. Această creștere va asigura o mai bună acoperire a nevoilor de bază ale pensionarilor, în special pentru cei cu venituri reduse.

Majorarea se face prin proiectul de OUG privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice.

Simona Bucura-Oprescu a oferit o viziune cuprinzătoare asupra modificărilor aduse sistemului de pensii. Ministrul Muncii a evidențiat diversitatea categoriilor de pensionari care beneficiază de pensia minimă, de la persoanele cu o singură zi de contributivitate din cauza unui accident de muncă și până la cei cu un stagiu complet de cotizare de 35 de ani, dar care au avut venituri reduse pe parcursul carierei lor.

Potrivit acesteia, pensiile vor fi ajustate în funcție de contributivitate și sistemul va fi mai echitabil. De asemenea, noua lege va lua în considerare și contribuțiile pentru sporurile nepermanente în calculul punctelor de pensie.

Recalcularea pensiilor, care va avea loc în septembrie 2024, va aborda și va elimina inechitățile din sistemul actual. Mai multe despre acest subiect puteți citi aici.