Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a asigurat pensionarii că nu vor înregistra scăderi de pensii în septembrie 2024, după recalculare. Ea a subliniat că, dimpotrivă, toate pensiile vor avea parte de o creștere.

Nu vor fi scăderi de pensii după recalculare

Acest lucru va fi posibil datorită majorărilor programate începând cu luna ianuarie a anului viitor, care vor influența atât punctul de pensie, cât și valoarea punctului de referință.

„Este clar că pensiile tuturor românilor vor crește. Vor crește datorită majorării din ianuarie care va produce atât o creștere a punctului de pensie, cât și o creștere a valorii punctului de referință”, a declarat ministrul.

În prezent, punctul de pensie este stabilit la 1.785 de lei, iar din ianuarie 2024, acesta va crește la 2.031 de lei. În același timp, valoarea punctului de referință (VPR) va crește de la 71 de lei la 81 de lei.

Simona Bucura-Oprescu a subliniat că recalcularea pensiilor nu va determina nicio scădere, urmând să se mențină cuantumul cel mai favorabil pentru toate categoriile de pensii.

Ea a mai spus că în prezent „suntem în procesul în care scriem normele pentru noua lege a pensiilor, apoi vom avea o procedură prin care vom selecta un furnizor care va face un soft. Softul de aplicare al legii 360 pe 2023. Apoi, pe colegii de la Casele Teritoriale de Pensii și de la Casa Națională de Pensii Publice îi vom instrui cu privire la legea, normele de aplicare și softul de aplicare. După care va începe recalcularea efectivă”.

„Este important să se știe că, în perioada ianuarie-august 2024, pensionarii vor ieși la pensie pe actuala lege, (…) iar în septembrie 2024 tot procesul de recalculare va fi finalizat și pensionarii o să-și primească noile taloane de pensii”, a mai spus Simona Bucura-Oprescu la DC News.

Venitul minim de incluziune va fi implementat din 1 ianuarie 2024

Pe de altă parte, ministerul Muncii și Solidarității Sociale, în colaborare cu Banca Mondială și autoritățile locale, va implementa începând cu 1 ianuarie 2024 programul Venitul Minim de Incluziune (VMI).

Acesta va înlocui actualul sistem al Venitului Minim Garantat și al Alocației pentru Susținerea Familiei. Noul program se va concentra pe persoanele vulnerabile. Acesta va simplifica în același timp procedurile birocratice și va oferi beneficii sporite pentru această categorie.

Copiii din familiile beneficiare ale VMI vor fi încurajați să meargă la școală, beneficiind de burse sociale automat. Persoanele apte de muncă vor primi sprijin din partea statului. Vir fi însă încurajate să își găsească un loc de muncă.

Programul VMI va oferi și acoperire pentru vârstnicii instituționalizați care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, asigurându-le accesul la serviciile de sănătate.