ANRE ia în calcul simplificarea facturilor la energie: „Aveam cam cu 200% mai multe sesizări”
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) anunță că facturile la energie ar putea fi simplificate, în contextul unui număr semnificativ de plângeri primite din partea consumatorilor în perioada aplicării schemei de sprijin guvernamental.
„Nu vă ascund că, odată cu schema de sprijin, ANRE-ul avea cam cu 200% mai multe sesizări legate de facturare. Sigur că e o factură greoaie, impusă parțial și de directivele europene. Luăm în calcul simplificarea, împreună cu furnizorii”, a declarat oficialul.
În același timp, ANRE a lansat un program de informare publică privind noile opțiuni ale clienților în relația cu furnizorii, odată cu încheierea schemei de sprijin care a pus presiune semnificativă pe bugetul de stat.
Birocrația reduce ritmul investițiilor
Tot în cadrul evenimentului, Man a subliniat că instituția se confruntă cu un aflux major de solicitări pentru înființarea de noi capacități de producție și rețele de distribuție a gazului, ceea ce reflectă un interes crescut pentru investiții în infrastructura energetică. Totuși, întârzierile birocratice continuă să afecteze ritmul acestor dezvoltări.
„Ne bucurăm că, astăzi, suntem sufocaţi de solicitări pentru autorizaţii de înfiinţare de noi capacităţi de producţie, de autorizaţii de înfiinţare de distribuţii de gaz. Un lucru foarte, foarte bun. Dacă am avut un sistem birocratic de a aproba aceste autorizaţii, astăzi l-am simplificat foarte mult, tocmai pentru a veni în sprijinul solicitanţilor.
Dacă în 1999, eram director de sucursală de gaz la Baia Mare, o racordare se făcea în două săptămâni, din păcate, astăzi ne confruntăm cu multe aspecte legate de legislaţie şi o racordare fie ea pe energie, fie pe gaz durează un an şi jumătate, 2 ani, lucru care nu este posibil.
Autoritatea a modificat legislaţia secundară, astfel încât aceste lucruri să nu se întâmple”, a spus Man, amintind că ANRE a redus formalismul procesului de autorizare pentru a accelera racordările și investițiile.

Presiuni pe sistemul de distribuție
Cu peste 200.000 de prosumatori în România și cereri în continuă creștere, infrastructura energetică necesită o modernizare profundă.
„Autoritate a încercat un echilibru între interesele operatorilor, dar mai ales cum poate să suporte clientul final rata de rentabilitate stabilită după o metodologie aprobată în cadrul ANRE. Prioritatea zero, din punctul meu de vedere, este demararea investiţiilor. Dacă astăzi avem peste 200.000 de prosumatori şi cererile sunt în continuă creştere, sistemul de distribuţie va trebui, din temelie reformat”, a punctat vicepreședintele ANRE, adăugând că autoritatea caută un echilibru între rentabilitatea operatorilor și suportabilitatea pentru clientul final.
Nu poți finanța un UAT care nu îndeplinește condițiile pentru racordare
Man a tras un semnal de alarmă și în privința unor proiecte de investiții locale neviabile tehnic. Potrivit acestuia, sunt peste 600 de Unități Administrativ Teritoriale (UAT) care au semnat contracte de finanțare prin programele guvernamentale, dar unele dintre acestea nu sunt conectabile la rețeaua națională.
„În ceea ce priveşte Direcţia de control, avem foarte, foarte multe controale legate de facturare, de racordare şi sigur că trebuie să asigurăm un punct de sprijin pentru cei care vin şi ne cer ajutorul. Pentru licenţe şi autorizări sunt foarte multe solicitări. De asemenea, în POIM, transformat în „Anghel Saligny”, sunt peste 600 de UAT-uri, astăzi, care au contracte cu Ministerul Dezvoltării. Poate că o să se supere unii, dar trebuie să spun, că nu sunt chiar foarte bine gestionate câtă vreme s-a aprobat unui UAT, a pozat 120 km de conductă, iar racordarea la Sistemul naţional de transport este la 15 – 20 km. Lucrurile astea, din punctul meu de vedere, ar trebui gândite de la început. Nu poţi să acorzi sume şi finanţare pentru un UAT care nu îndeplineşte condiţiile tehnice pentru racordare. E de dorit ca în fiecare localitate din România, dacă se poate, să fie înfiinţate sisteme de distribuţie. Nu spune nimeni nu, însă trebuie ţinut cont de câţiva factori tehnici care ajută la implementare”, a avertizat Mircea Man.
Declarațiile au fost făcute în cadrul celei de-a șaptea ediții a evenimentului „Energy Road – Energie la tine acasă”, organizat de News.ro, unde teme majore precum exploatarea gazelor din Marea Neagră, interconectivitatea regională și sustenabilitatea investițiilor în energie au fost dezbătute de oficiali și experți din domeniu.