Anunțul a fost făcut de șefa Fondului Monetar Internațional. Dar și președintele Băncii Centrale Europene spune că intrarea în zona euro se va realiza curând, mai ales că Bulgaria îndeplinește criteriile pentru a adopta moneda unică.

Adoptarea monedei euro va fi benefică pentru întreaga țară. Va oferi Bulgariei mai multă securitate monetară și o va proteja de instabilitate, spune directorul general al Fondului Monetar Internațional, notează realitatea.net

Ce se întâmplă în România

Alături de alte şase ţări1 , România se înscrie în rândul statelor membre ale Uniunii Europene care au obligaţia adoptării monedei euro, ceea ce înseamnă practic participarea cu drepturi depline la Uniunea Economică şi Monetară, odată cu îndeplinirea tuturor condițiilor necesare, respectiv a criteriilor de convergență nominală , juridică şi reală.

Acestea din urmă nu sunt menţionate explicit în legislaţia relevantă a Uniunii Europene, însă devin din ce în ce mai importante în aprecierea gradului de pregătire al unui stat pentru adoptarea monedei unice. De altfel, Rapoartele de Convergență elaborate o dată la doi ani de Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană, pun accent din ce în ce mai mare pe convergența reală. Astfel, în perioada premergătoare adoptării monedei unice, economia naţională trebuie să parcurgă ajustările necesare integrării în zona euro, marcate de reforme structurale ample, cu efecte asupra competitivității sale generale.

În cuprinsul Programului de Convergenţă 2019-2022 este precizat faptul că România își menține angajamentul de aderare la zona euro, stabilindu-și ca țintă anul 2024.