Marea Britanie ar putea avea în curând o nouă monedă, pe lânga lira sterlină. Totul vine după un mesaj transmis de către Rishi Sunak, ministrul britanic de Finanţe, către Banca Angliei.

Britcoin ar urma să contracareze problemele pe care le au alte criptomonede

Demnitarul a cerut o analiză privind oportunitatea lansării unei monede digitale susţinută de banca centrală, numită Britcoin. Aceasta ar trebui să contracareze problemele implicate de alte criptomonede, cum ar fi Bitcoin, scrie agenţia Reuters.

Versiunea digitală a lirei sterline, care ar fi susţinută de către Banca Angliei, ar permite cetăţenilor britanici şi companiilor să deţină conturi direct la banca centrală, perturbând astfel rolul băncilor comerciale în sistemul financiar.

Rishi Sunak: “Lansăm un nou grup de lucru între Trezorerie şi Banca Angliei, pentru a coordona lucrările exploratorii asupra unei posibile monede digitale a băncii centrale.”

După această declaraţie, făcută la o conferinţă din sectorul financiar, ministrul de Finanţe a scris pe Twitter un singur cuvânt: “Britcoin”, răspunzând astfel la anunţul oficial al ministerului său privind grupul de lucru.

Banca Angliei: Nu vor dispărea numerarul şi conturile bancare existente

O versiune digitală a lirei sterline nu va înlocui numerarul fizic sau conturile bancare existente, a precizat însă clar Banca Angliei.

“Guvernul şi Banca Angliei nu au luat încă o decizie cu privire la introducerea unei monede digitale în Marea Britanie şi se vor angaja în consultări pe scară largă cu părţile interesate cu privire la beneficiile, riscurile şi practicile de a face acest lucru”, au transmis reprezentanţii băncii centrale, potrivit news.ro.

Guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, spunea recent că Bitcoin, cea mai cunoscută criptomonedă, nu reuşeşte să acţioneze ca un activ stabil, de valoare, sau ca o modalitate eficientă de a face tranzacţii, fiind inadecvată să servească drept monedă şi un pariu riscant pentru investitori.

Banca Angliei nu este singura bancă centrală din lume care analizează posibilitatea de a pune pe piaţă o versiune digitală a propriei monede, lărgind în esenţă accesul la fondurile băncii centrale pe care doar băncile comerciale le pot folosi în prezent. Asta ar putea accelera plăţile interne şi externe şi ar putea reduce riscurile la adresa stabilităţii financiare.

Săptămâna trecută, Banca Centrală Europeană a informat că studiază o formă electronică de numerar pentru a completa bancnotele şi monedele, dar orice posibilă lansare va avea loc abia peste câţiva ani.

Sursă foto: INQUAM Photos, Melinda Nagy