Banca Anglei a anunțat cum va arăta noua bancnotă de 50 de lire. Se pare că aceasta îl va omagia pe Alan Turing, un celebru matematician care, prin abilităţile sale de descifrare a codurilor, a contribuit la victoria aliaţilor în cel de-Al Doilea Război Mondial. Din păcate, moartea sa a fost învăluită de mister. Se crede că s-ar fi sinucis după ce a fost condamnat pentru homosexualitate, informează Reuters.

Alan Turing, pe bancnota de 50 de lire

Pe bancnota de 50 de lire sterline este reprezentată o formulă matematică dintr-o cercetare realizată de Turing în 1936, considerată o precursoare a informaticii moderne, precum şi desene tehnice ale maşinilor folosite pentru descifrarea codul Enigma.

Sursă foto: Reuters

Bancnota din polimer conţine şi un citat din Turing despre apariţia inteligenţei artificiale: ”Este doar un preambul a ceea ce va veni şi doar umbra a ceea ce va fi”.

Povestea lui Turing, la baza unui celebru film

Pe baza descoperirilor matematicienilor polonezi care reuşiseră să citească codul german Enigma, Turing a dezvoltat o metodă de descifrare a codurilor naziste, devenite din ce în ce mai complexe. Povestea a fost stat la baza peliculei ”The Imitation Game” (2014), în care Turing este interpretat de actorul Benedict Cumberbatch.

Munca lui Turing a dus la descifrarea comunicaţiilor navale germane, care au ajutat convoaiele aliaţilor să stea la distanţă de submarinele inamice şi a jucat un rol esenţial în Bătălia Atlanticului.

El a dezvoltat totodată o tehnică care a dus la spargerea cifrului german Lorenz, cu un grad mai mare de complexitate. Turing a fost condamnat pentru homosexualitate în 1952 şi a fost supus castrării chimice prin injecţii cu hormoni feminini pentru a evita pedeapsa cu închisoarea.

Moartea matematicianului a fost una suspectă

În Marea Britanie, homosexualitatea a fost considerată infracţiune până în 1967. Turing s-a sinucis cu cianură în 1954, la vârsta de 41 de ani, potrivit concluziilor anchetei din acea vreme. A fost graţiat de regina Elisabeta a II-a în 2013 pentru condamnarea pe care o primise cu doi ani înaintea morţii.

”Banii spun ceva despre caracterul unei naţiuni”, a declarat joi guvernatorul Băncii Angliei într-un comunicat care scoate în evidenţă realizările lui Turing. ”A fost de asemenea gay, iar din acest motiv a fost tratat groaznic”, a spus Bailey. ”Prin prezenţa lui pe bancnota de 50 de lire sterline din polimer îi celebrăm realizările şi valorile pe care le simbolizează”.

Directorul Centrului Guvernamental pentru Comunicaţii (GCHQ), Jeremy Fleming, a spus că imaginea lui Turing pe bancnotă este un moment de referinţă. ”Turing a fost acceptat pentru genialitatea sa, dar persecutat pentru că era gay. Moştenirea sa ne reaminteşte că trebuie să înglobăm toate aspectele diversităţii, dar şi munca pe care încă o mai avem de făcut pentru a da cu adevărat dovadă de incluziune”, a spus Fleming.

Bancnota de 50 de lire sterline este cupiul cu cea mai mare valoare emis de Banca Angliei. Va intra în circulaţie pe 23 iunie, ziua de naştere a lui Turing.