În contextul discuţiilor despre criptomoneda Libra, pe care Facebook doreşte să o lanseze, Asociația Băncilor Germane, Bankenverband, consideră că „este de necontestat că responsabilitatea pentru sistemul monetar revine statelor suverane”, iar orice monedă furnizată de bănci sau companii private „trebuie să se încadreze într-un sistem determinat de stat”. „Orice altceva ar avea ca rezultat haos și instabilitate”, afirmă membrii Bankenverband, potrivit startupcafe.ro.

Asociaţia vine şi cu o soluţie: un euro digital programabil, care să poată fi tranzacţionat pe o platformă de plăţi pan-europeană.

Într-un raport al Bankenverband se mai menţionează necesitatea unei clasificări legale a banilor digitali, dar şi identificarea clienţilor după un sistem similar cu cel aplicat acum în lupta împotriva spălării banilor şi a finanţării terorismului.

“Pentru a crește încrederea publicului în banii digitali, este obligatoriu să fie respectate cele mai înalte standarde de reglementare. Pentru a asigura securitatea juridică, este necesară o clasificare legală a banilor digitali.

Identitatea utilizatorului — fie om sau mașină — trebuie să fie unică. Pentru asta este necesar un standard european sau, mai bine, un standard global de identitate. Pentru orice formă de monedă digitală, clienții ar trebui identificați folosind un standard la fel de strict ca cel pe care băncile și alte entități obligate trebuie să le aplice în cadrul cadrului legal actual care urmărește lupta împotriva spălării banilor și finanțării terorismului.”

Asociația Băncilor Germane mai atrage atenţia şi asupra unei clarificări care trebuie făcută când vine vorba despre impozitul pe venit, respectiv dacă banii digitali programabili reprezintă o monedă sau un activ.