Uniunea Europeană are în plan să renunțe la importurile de petrol din Rusia, iar oficialii UE stabilesc deja ultimele detalii în acest sens, notează Politico. Potrivit sursei citate, este vorba despre un proiect realizat deja, care urmează să fie prezentat în cursul săptămânii viitoare, tuturor statelor membre.

Pe de altă parte, nu toate țările au fost deschise în fața unei astfel de măsuri. Spre exemplu, Germania și Ungaria au fost cele mai reticente și s-au opus constant interzicerii importurilor de petrol și gaze rusești. Totodată, există și alte țări care se tem de efectele unei astfel de decizii. Acesta este și motivul pentru care oficialii CE duc negocieri complicate acum.

Ce prevede noul plan?

Până acum, conform informațiilor obținute de Politico, mai mulți oficiali ai  UE au transmis că decizia de a impune embargo petrolului rusesc va diferenția între diversele sortimente de petrol și felul în care acesta e transportat. Totodată, aceștia au menționat și că decizia nu va fi implementată brusc, ci treptat, astfel încât fiecare țară în parte să poată să găsească alternative.

„Dacă interdicția va include prea multe excepții, restul lumii își va da seama”, a avertizat un diplomat UE. La rândul său, David Mühlemann, expert în schimbul de mărfuri de la ONG-ul elvețian Public Eye, a vorbit despre o astfel de măsură.

Aceta susține că decizia de oprire a importurilor este una ”logică”, însă va avea și repercusiuni. „Ar fi eliminată o piață uriașă pentru petrolul rusesc, care nu ar putea fi înlocuită peste noapte”, a declarat el. Practic ar fi eliminată o importantă sursă de finanțare a războiului dus de Rusia în Ucraina, a mai spus acesta.

Țările care rămân sceptice

Referitor la țările care nu susțin o astfel de măsură, temerile lor sunt justificate. Germania spre exemplu susține că nu e de acord cu interzicerea imediată și totală a livrărilor de petrol rusesc. Pe de altă parte, țara este dispusă să le întrerupă în anumite condiții pe care le discută acum cu Comisia Europeană.

Referitor la importuri, Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, a spus că acestea „vor fi înjumătățite până la vară și vor fi reduse la zero până la finalul anului”.

Și Ungaria are păreri similare, chiar mai dure. Ministrul de Externe, Péter Szijjártó, a anunțat că țara nu va fi de acord cu sancțiuni împotriva petrolului sau a gazelor rusești, din cauza temerilor de natură economică.

La rândul său, şeful de cabinet al prim-ministrului Viktor Orban a susținut că țara sa se aşteaptă să primească de la UE alternativă de aprovizionare înainte de a lua o decizie. Într-o situație similară sunt și Cehia, Slovacia, Austria, dar și Bulgaria care rămân îngrijorate în fața unei astfel de măsuri.