Miercuri, 26 aprilie, a început procesul împotriva fostului primar din Ekaterinburg, Evgheni Roizman

Începând de miercuri, 26 aprilie 2023, Evgheni Roizman, fostul primar al celui de-al patrulea oraș ca mărime din Rusia – Ekaterinburg, este judecat din cauza acuzațiilor care i-au fost aduse legate de discreditarea forțelor armate ale Rusiei din cauza războiul din Ucraina, fiind conștient că ar putea ajunge în spatele gratiilor în orice moment.

Potrivit spuselor sale, a fost acuzat de discreditarea armatei ruse pentru că a descris „operațiunea militară specială” din țara vecină drept „invazia Ucrainei”. Dacă va fi găsit vinovat, va fi condamnat la cinci ani de închisoare, relatează agenția de presă AFP.

Potrivit sursei citate anterior, vara trecută, autoritățile ruse au deschis un dosar penal împotriva sa pentru „discreditarea” forțelor armate ale Rusiei în comentariile pe care le-a făcut despre războiul din Ucraina.

Evgheni Roizman a pledat nevinovat la începutul procesului de la Ekaterinburg, în cadrul unei transmisiuni în direct pe YouTube a audierii sale. Întrebat atunci de judecător dacă își recunoaște vinovăția, Evgheni Roizman a răspuns „nu”.

Despre Evgheni Roizman

Evgheni Roizman este un critic proeminent al Kremlinului, fiind ultima figură proeminentă a opoziției politice din Rusia care se află încă în țara natală și care nu a fost încarcerată momentan. În prezent, celelalte personalități de top ale opoziției politice din Rusia fie sunt în închisoare, fie sunt în exil.

În 2013, el a devenit primarul de opoziție cu cel mai înalt profil din Rusia și a deținut funcția de primar al Ekaterinburg din 2013 până în 2018.

Sursă: Wikipedia

Autoritățile din Rusia l-au arestat pe Iaroslav Şirshikov

Cu câteva zile în urmă, autoritățile ruse l-au arestat pe activistul rus Iaroslav Şirshikov pentru „justificarea terorismului”, după ce a scris în mediul online că nu regretă moartea bloggerului pro-război Vladlen Tatarsky, relatează BBC.

Iaroslav Şirshikov a fost arestat după ce a scris că nu a „simţit nicio umbră de tristeţe” pentru decesul lui Vladlen Tatarsky. Vă amintim că blogger-ul rus susținea războiul din Ucraina, fiind ucis într-un atentat cu bombă într-o cafenea din Sankt Petersburg în aprilie 2023.

„Lui Tatarsky, care a vrut să ucidă şi să jefuiască pe toată lumea, aşa cum i-a plăcut, îi doresc vată de sticlă care să-i căptuşească mormântul, precum şi celor care au venit de bunăvoie la seara creativă a acestui nemernic din Sankt Petersburg”, a scris Iaroslav Şirshikov pe contul său de Telegram.