O interdicție a Uniunii Europene privind importurile de cărbune rusesc, una dintre sancțiunile blocului comunitar împotriva Moscovei pentru invazia sa în Ucraina, va intra în vigoare miercuri la miezul nopții.

Sfârșitul unei perioade de lichidare de patru luni pentru contractele existente va activa prima interdicție a UE privind importurile de energie din Rusia de la începutul a ceea ce Kremlinul numește „operațiune militară specială”, la 24 februarie.

Rusia va avea pierderi uriașe

„La 10 august se încheie perioada de lichidare pentru importul de cărbune rusesc și nu se va mai aplica nicio scutire”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, potrivit Reuters. 

Executivul UE spune că interdicția va lovi puternic Rusia, deoarece blocul celor 27 de țări este cel mai mare partener de comerț cu cărbune al său, ceea ce duce la pierderi de venituri pentru țară de aproximativ 8 miliarde de euro pe an.

Urmează o perioadă grea pentru Uniunea Europeană

Cu toate acestea, UE însăși va avea dificultăți în a se adapta.

Potrivit datelor Comisiei, UE  a depins de Rusia pentru aproximativ 45% din importurile sale de cărbune, Germania, Polonia și Țările de Jos fiind cei mai mari cumpărători. Aproape 70% din cărbunele termic, utilizat pentru producerea de energie electrică și termică, provine din Rusia, potrivit grupului de reflecție Bruegel, cu sediul la Bruxelles.

Interzicerea importurilor de cărbune rusesc va pune și mai multă presiune asupra aprovizionării cu cărbune și va forța consumatorii europeni să caute în altă parte, într-un moment în care există deja îngrijorare cu privire la reducerea livrărilor de gaz rusesc și la o criză energetică severă la iarnă.

UE va trebuie să caute resurse în alte țări

Embargoul total asupra cărbunelui rusesc îi împinge pe europeni să se aprovizioneze din alte părţi – SUA (circa 17,5% din importurile de huilă ale UE în primul semestru), Australia, Africa de Sud sau chiar Indonezia.

În contextul în care consumul european anual de cărbune, combustibil fosil poluant, a scăzut de la 1.200 la 427 milioane de tone între 1990 şi 2020, închiderea a numeroase mine de pe continent a contribuit la creşterea dependenţei europenilor de importuri.

În ceea ce priveşte huila, achiziţiile UE din Rusia au crescut de la opt milioane de tone în 1990 (7% din importuri), la 43 de milioane în 2020 (54%).

În contextul căderii livrărilor de gaz rusesc şi riscului de penurie, mai multe ţări – precum Germania, Austria, Ţările de Jos, Italia – au anunţat în ultimele luni un recurs sporit la centralele electrice pe cărbune.