Liderii coaliției de guvernare au decis în ce va consta reforma pensiilor speciale. În urma unei ședințe de duminică seară, 26 martie, s-a stabilit că partea de necontributivitate va fi impozitată cu 15%. Însă aceasta nu este singura modificare ce va fi adusă proiectului, care se află în Parlament.

Ce a decis coaliția în legătură cu pensiile speciale

Duminică, după o ședință la Vlia Lac ce a durat până aproape de miezul nopții, coaliția a luat următoarele decizii:

  • nicio pensie nu va depăși salariul din activitate;
  • pensiile se vor indexa anual cu rata inflației;
  • partea de necontributivitate va fi impozitată cu 15%;
  • nu se mai permite cumulul de pensii speciale;
  • se elimină unele sporuri din Apărare și ordine publică;
  • magistrații nu vor ieși la pensie după un mandat în CSM

Câți bani poate pierde România dacă nu îndeplinește condițiile

Reamintim că România şi-a asumat în faţa Comisiei Europene să întreprindă reforme majore cu privire la pensiile speciale.

Totul trebuie să aibă loc pentru ca ţara noastră să poată depune apoi la Comisia Europeană solicitarea numărul 3 din PNRR.

În caz contrar, ţara noastră riscă să piardă o parte din fondurile europene alocate tranşei cu numărul trei, care se ridică la 3 miliarde de euro.

Pentru fiecare reformă ratată, România poate pierde câte 700 milioane de euro, sublinia recent şi Marcel Boloş, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

„Ori ducem această cruce până la bun sfârșit, ori, abandonând-o, nu avem parte de banii care sunt în PNRR”, a explicat demnitarul.

Marcel Boloş a atenționat şi asupra pericolelor legate de amânarea cererii de plată numărul 3 din PNRR.

„Timpul în ceea ce priveşte cererile de plată şi implementarea PNRR-ului nu ne iartă. Deci este necruţător. O împingere a cererii de plată asta presupune că, pe cale de consecinţă, şi următoarele cereri de plată pot fi mai apoi duse mai încolo, pentru că este regula consecutivităţii. (…)

Adică se depune cererea de plată trei, se validează jaloanele şi ţintele, şi după aceea poţi depune cererea de plată numărul patru. Dacă noi, să zicem, o depunem în toamnă, atunci şansele ca să mai putem depune o a doua cerere de plată pentru cei 6,3 miliarde de pe care îi încasăm, şi avem de încasat în anul 2023, scad simţitor”, mai spunea ministrul, săptămâna trecută.