Se modifică legislația privind calitatea aerului! Noi măsuri pentru reducerea poluării în România

În cursul zilei de joi, parlamentarii USR Oana Cambera și Dragoș Popescu au depus un proiect de modificare și completare a Legii privind calitatea aerului.

Într-un comunicat de presă, USR spune că România are o problemă sistematică în ceea ce privește monitorizarea calității aerului, subliniind că ”Reţeaua Naţională pentru Monitorizarea Calităţii Aerului (RNMCA) include un număr insuficient de puncte de măsurare, echipamentele sunt vechi, iar datele care se colectează nu asigură o informare eficientă a cetăţenilor şi nu pot fundamenta politici publice eficiente pentru combaterea poluării. Ca prim pas pentru monitorizarea poluării atmosferice în oraşe, proiectul USR reglementează utilizarea datelor provenite de la senzori şi sisteme de senzori pentru măsurători informative”.

„Deşi în România există senzori care transmit date privind poluanţii atmosferici, aceştia nu sunt utilizaţi în elaborarea unor politici publice. Proiectul de lege vine să stabilească şi să reglementeze criterii pentru aceste reţele, pentru ca datele să fie o sursă de informaţie pentru cetăţeni şi baza unor politici publice eficiente în domeniu. Această măsură va fi completată de responsabilităţi crescute pentru primăriile oraşelor în privinţa informării cetăţenilor, pentru a conştientiza importanţa calităţii aerului”, a declarat senatorul USR Dragoş Popescu, iniţiator al proiectului.

Crearea unui Sistem Național pentru Calitatea Aerului

USR anunță că proiectul de lege care modifică și completează Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului propune crearea unui Sistem Naţional pentru Calitatea Aerului. Acest sistem ar urma să asigure o monitorizare reală şi eficientă a calităţii aerului, dar şi transparenţa deciziilor şi acces liber al oricărui factor interesat la datele din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului.

Poluanți care nu sunt abordați în legislația pentru calitatea aerului

De asemenea, inițiativa USR prevede și poluanții nereglementați – hidrogenul sulfurat, negrul de fum, amoniacul sau formaldehină. Co-inițiatoarea proiectului, Oana Cambera, a declarat că acești poluanți contribuie semnificativ la apariția unor probleme grave se sănătate – boli pulmonare, atac cerebral, boli alergice, cancer.

„Avem poluanţi ce nu sunt cuprinşi în legislaţia pentru calitatea aerului şi care contribuie semnificativ la apariţia unor probleme grave de sănătate, precum boli pulmonare, atac cerebral, boli alergice, cancer. Există studii care ne arată inclusiv că incidenţa cazurilor de COVID-19 este mai ridicată în zonele unde nivelul de poluare este ridicat. În acest context, am considerat necesară includerea şi definirea acestor poluanţi ce apar în activităţi sau zone specifice, precum şi introducerea monitorizării PM 1.0, particule ultrafine în suspensie care pătrund foarte rapid în fluxul sanguin şi au efecte grave asupra sănătăţii”, a afirmat deputata USR de Ilfov Oana Cambera, co-iniţiatoare a proiectului.

Proiectul de lege propune şi acordarea Gărzii Naţionale de Mediu de atribuţii privind măsurarea calităţii aerului, în scopul eficientizării intervenţiilor în teren care necesită analiza rapidă a factorului poluant.