Încă 150 de milioane de euro pentru reforma sectorului sanitar din România!

Finanţare adiţională din partea BIRD pentru sistemul de sănătate

La solicitarea Ministerulului Sănătății și Ministerului Finanțelor, Guvernul României a aprobat în ședința de joi, 19 august, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), semnat la București în 11 iunie 2021, aferent finanțarii adiționale în valoare de 150 de milioane de euro, destinată susținerii Proiectului privind reforma sectorului sanitar – îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei sistemului sanitar.

Această finanțarea adițională de 150 de milioane de euro asigură continuarea și finalizarea activităților prevăzute în cadrul proiectului privind reforma sectorului sanitar, finanțat inițial cu 250 de milioane de euro.

Cele 150 de milioane de euro vor fi investite, în principal, în lucrările de execuție și achiziția de echipamente pentru centrele de arși din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” și Spitalului Clinic de Urgență Târgu-Mureș, pentru modernizarea sistemului de telemedicină și îmbunătățirea rețelei de screening pentru cancerul cervical.

Spitalul Regional de Urgență Iași, cu un pas mai aproape de a deveni realitate

Tot joi, Guvernul României a aprobat proiectul de lege pentru aprobarea Contractului de finanțare pentru Spitalul Regional de Urgență Iași – COVID-19, în valoare de 250 de milioane de euro, semnat între România și Banca Europeană de Investiții (BEI) la Bucureşti şi Luxemburg în 20 aprilie a.c.

Fondurile vor fi utilizate pentru construcția viitorului Spital Regional de Urgență Iași, iar finanțarea face parte din facilitățile întreprinse de BEI, ca urmare a crizei provocate de pandemia COVID-19, pentru sprijinirea statelor membre în realizarea unor investiții în infrastructura de sănătate.

Noul Spital Regional de Urgență Iași – COVID-19 va înlocui infrastructura învechită și fragmentată a Spitalului Clinic Județean de Urgență Iași cu o structură modernă, la standarde europene, din punct de vedere arhitectural și medical, al echipamentelor și tehnologiei IT. Spitalul va utiliza un nou model operațional de management de spital, financiar, administrativ și clinic, focalizat pe pacient.

Cum va arăta spitalul regional din capitala Moldovei?

Acesta va fi organizat pe centre de îngrijire, grupate pe patologii înrudite și va avea 850 de paturi de spitalizare continuă, 60 de paturi de urgență, 45 de paturi pentru spitalizare de zi, 70 de cabinete ambulatorii, 19 de săli de operație, servicii avansate de imagistică, radiologie intervențională, endoscopie, cardiologie intervențională, neuroștiințe etc.

Astfel, spitalul este prevăzut a deveni un centru de nivel terțiar pentru rețeaua de spitale din regiunea Nord-Est, pentru a trata pacienții critici și cazurile care necesită tehnologie și expertiză la nivel înalt, va integra tehnologii și practici medicale actualizate, abordări multidisciplinare, eficiente și sigure din punct de vedere clinic.

Conform contractului, finanțarea BEI în valoare de 250 de milioane de euro reprezintă aproximativ jumătate din costul net aferent obiectivului Spitalul Regional de Urgență Iași, diferența urmând a fi asigurată din fonduri europene nerambursabile și de la bugetul de stat, după cum va fi necesar.

Conform ultimului calendar, proiectarea spitalului este prevăzută a începe în această toamnă.

Sursă foto: Dreamstime