Uniunea Europeană (UE) adoptă măsuri ambițioase pentru reducerea emisiilor și consumului de energie în clădirile sale, după ce Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord crucial privind modificarea Directivei privind performanța energetică a clădirilor.

Fără subvenții pentru centralele pe gaz sau petrol

Potrivit acestui acord, se renunță la acordarea subvențiilor pentru centralele pe gaz sau petrol, iar până în anul 2040, toate locuințele din UE sunt destinate să fie încălzite cu electricitate. De asemenea, începând cu anul 2030, toate clădirile nou construite vor trebui să atingă un nivel net zero de emisii.

Comisia Europeană a subliniat că aceste măsuri vor contribui semnificativ la decarbonizarea parcului imobiliar din întreaga Uniune și la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor, reducând în același timp costurile energetice.

„Comisia salută acordul provizoriu la care au ajuns astăzi Parlamentul European și Consiliul referitor la reducerea emisiilor și a consumului de energie ale clădirilor în întreaga UE. Dispozițiile consolidate ale Directivei privind performanța energetică a clădirilor vor veni în sprijinul eforturilor UE de decarbonizare a parcului imobiliar în întreaga Uniune. Acesta este un domeniu în care impactul concret al Pactului verde european se va traduce prin îmbunătățirea calității vieții oamenilor, acasă și la locul de muncă, și prin reducerea facturilor la energie. Acordul va accentua, de asemenea, independența energetică a Europei, în conformitate cu planul REPowerEU, și va oferi argumente economice solide pentru un sector al clădirilor mai curat în UE”, precizează Comisia Europeană, într-un comunicat de presă, potrivit Antena 3 CNN.

Fiecare stat membru va elabora o traiectorie națională pentru reducerea consumului mediu de energie primară al clădirilor rezidențiale, cu obiectivul de a realiza o scădere de 16% până în 2030 și de 20-22% până în 2035. Se acordă o anumită flexibilitate pentru a ține cont de circumstanțele naționale.

Măsurile naționale vor trebui să garanteze că cel puțin 55 % din scăderea consumului mediu de energie primară se realizează prin renovarea clădirilor cu cele mai slabe performanțe.

Ce măsuri sunt prevăzute în directivă?

Directiva revizuită privind performanța energetică a clădirilor conține măsuri de îmbunătățire atât a planificării strategice a renovărilor, cât și a instrumentelor de asigurare a ducerii la bun sfârșit a acestor renovări. În conformitate cu dispozițiile convenite, statele membre:

  • vor institui planuri naționale de renovare a clădirilor pentru a stabili strategia națională de decarbonizare a parcului imobiliar și modalitățile de eliminare a barierelor rămase, cum ar fi cele legate de finanțare, formare și atragerea unui număr mai mare de lucrători calificați;
  • vor institui scheme naționale de pașapoarte de renovare a clădirilor pentru a îndruma proprietarii de clădiri cu privire la etapele renovărilor având ca finalitate crearea unor clădiri cu emisii zero;
  • vor înființa ghișee unice pentru proprietarii de locuințe, IMM-uri și toți actorii din lanțul valoric al renovării, care vor primi sprijin și orientări specifice și independente.

De asemenea, acordul vizează eliminarea treptată a cazanelor pe bază de combustibili fosili, interzicând subvențiile pentru acestea începând cu 1 ianuarie 2025 și impunând eliminarea completă a acestora până în 2040.

Aceste măsuri își propun să contribuie la atingerea obiectivului general al UE de a deveni o societate cu emisii zero până în 2050, consolidând rolul Uniunii în lupta împotriva schimbărilor climatice și promovând utilizarea sustenabilă a energiei în sectorul clădirilor.