Spirits Romania, asociaţie ce reuneşte principalii producători şi distribuitori de alcool şi băuturi spirtoase din România, a anunțat că preţul la raft al băuturilor spirtoase va creşte în acest an ca urmare a majorării cu 6% a nivelului accizei la alcool şi băuturile alcoolice de la 1 ianuarie 2023.

Prețul băuturilor alcoolice va crește

”Preţul la raft al băuturilor spirtoase va creşte în acest an ca urmare a majorării cu 6% a nivelului accizei la alcool şi băuturile alcoolice de la 1 ianuarie 2023”, potrivit Spirits Romania.

Conform modificărilor aduse de Legea nr. 370/2022 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 16/2022, publicată în Monitorul Oficial la 20 decembrie 2022, a fost majorată cu 6% acciza la alcool şi băuturile alcoolice.

Din această cauză, acciza aplicabilă alcoolului etilic de la 1 ianuarie 2023 este 4,208.86 lei / hl de alcool pur, majorată de la 3,968.38 lei / hl de alcool pur.

Impact major asupra producătorilor

Această majorare va avea un impact mai acut asupra producătorilor care au capacităţi de producţie locală, ale căror costuri au crescut deja în 2022.

„Costul materiilor prime şi al materialelor s-a mărit cu valori cuprinse între 30% şi 80%,  iar nivelul accizei a fost deja majorat de două ori doar în anul 2022 (1 ianuarie 2022 cu 3,6% şi 1 august 2022 cu 5%), ceea ce a pus o presiune uriaşă pe costurile de producţie. De la 1 ianuarie 2023 ni se aplică o nouă creştere de 6% a nivelului accizei, ceea ce va determina şi creşterea preţului la raft al băuturilor spirtoase cu concentraţie alcoolică de 40% grade cu minimum 2 lei/litru”, a declarat Tudor Furir, preşedintele Asociaţiei Spirits Romania.

Prețul alimentelor a crescut, din nou

Prețul alimentelor de bază a crescut față de luna decembrie a anului trecut, astfel că românii sunt nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar atunci când merg la cumpărături. Astfel, pentru un coș de cumpărături ce conține alimente de bază, oamenii vor plăti cu cel puțin 10 lei mai mult.

Față de luna trecută, alimentele cărora le-au crescut prețul sunt lactatele și fructele.

De exemplu, dacă în luna decembrie o persoană plătea pentru un coș cu alimente de bază suma de 150 de lei, acum vor cel puțin 160 de lei. Cu diferența de 10 lei ar fi putut cumpăra cel puțin două kilograme de cartofi.

Analiștii au estimat că prețurile se vor stabiliza abia în a doua parte a anului 2023, ceea ce înseamnă că tarifele vor continua să fie majorate până în vara acestui an.