Prețurile cresc de anul viitor cu 15%

În prezent prețurile pentru un loc de parcare în Capitală variază între 300 și 600 de lei, iar vineri este ultima zi în care mai pot achita locul închiriat de la Primărie. Dacă nu fac acest lucru, spațiile sunt oferite de luni următorilor aflați pe listele de așteptare.

În plus, o altă veste proastă îi așteaptă de anul viitor, atunci când tarifele vor crește cu 15%.

Până acum, aproximativ 10.000 de șoferi din București nu și-au achitat parcarea de reședință. Dintre aceștia, 2.000 sunt numai în Sectorul 4. De asemenea, în Sectoarele 5 şi 6 sunt câte 1.500 de abonamente care nu au fost reînnoite până acum

Pe de altă parte, în Sectorul 2 bucureștenii au achitat în mare parte tariful pentru parcarea de reședință, transmite observatornews.ro.

Cererile pentru un loc de parcare au crescut

Cu toate acestea, numărul real al cererilor este mult mai mare față de anii trecuți. Numai în Sectorul 5 au fost depuse 9.700 de cereri, dintre care doar 4.800 au fost soluționate, iar restul trebuie să mai aștepte.

„Sunt mai multe decât în anii trecuţi. De la începutul anului s-au depus 9.700 de cereri de parcare dintre care aproximativ 4.800 au fost soluţionate. Aproximativ 4.850 rămân încă în aşteptare. Pentru că efectiv nu sunt locuri”, a declarat Rareş Hopincă, citymanager Sectorul 5, mai scrie sursa citată.

Potrivit datelor, în cele șase sectoare din București sunt circa 230.000 de locuri de parcare de reședință, pentru care locuitorii plătesc anual abonament.

Restul autoturismelor, până la 1,5 milioane, cât sunt înmatriculate în București (fără a le pune la socoteală pe cele care tranzitează sau sunt în vizită) sunt parcate în principal neregulamentar, pe trotuare, spații verzi sau carosabil, cu excepția celor care au garaj în curte sau în ansamblurile rezidențiale recent construite.

Gratuitate pentru conducătorii de autoturisme electrice și hibride

De menționat că, șoferii care dețin autoturisme electrice și hibride înregistrate în Municipiul București pot utiliza gratuit parcările publice din Capitală, conform unui proiect de hotărâre adoptat în decembrie 2022 de Consiliul General.

Pentru a beneficia de acest lucru, trebuie să înregistreze mașina în Registrul informatic al autoturismelor electrice și hibride ținut de Operatorul serviciului public de administrare a parcajelor. Acesta aparține domeniului public sau privat al municipiului București. Autoturismele hibrid beneficiază de această gratuitate doar un an.