Noua agenție este subordonată Guvernului și coordonată de premier. Tariful de monitorizare va fi de până la 0,1% din veniturile totale ale companiilor de stat, plus 30% din amenzile aplicate companiilor de stat care nu îndeplinesc diferite condiții.

Bugetarii care vor fi angajați în cadrul AMEPIP vor primi sporuri de 50%, conform notei de fundamentare.

Vor fi 88 de funcționari publici

„Personalul Agenției este format din funcționari publici și personal contractual. Numărul maxim de posturi al Agenției este de 88, exclusiv demnitarii și numărul de posturi aferent acestora.

Salarizarea se realizează la nivelul maxim al drepturilor salariale prevăzut pentru funcțiile publice din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, majorat cu 50%, prin derogare de la prevederile Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare“, se arată în text.

Numărul de posturi din cadrul Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) este de 88, iar agenția va avea la dispoziție și 8 mașini.

Președintele și vicepreședinții Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice sunt numiți prin decizie a premierului, la propunerea secretarului general al Guvernului, după un proces de selecție. Secretar general al guvernului condus de Marcel Ciolacu (PSD) este Mircea Abrudean (PNL).

Înființarea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) vine pe fondul discuțiilor privitoare la măsurile fiscale pe care Guvernul României vrea să le ia pentru a crește veniturile bugetare.

Bugetarii cu cele mai mari salarii

Un aspect semnificativ este reprezentat de salarizarea în cadrul AMEPIP, care va fi cu 50% mai mare decât maximul salarial pentru funcțiile publice din aparatul de lucru al Guvernului. Astfel, angajații agenției vor beneficia de cele mai mari salarii din România, conform prevederilor legale.

„Salarizarea se realizează la nivelul maxim al drepturilor salariale prevăzut pentru funcțiile publice din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, majorat cu 50%, prin derogare de la prevederile Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare.
În ceea ce privește finanțarea cheltuielilor curente și de capital ale Agenției, aceasta este asigurată de la bugetul de stat și din venituri proprii. (…)

Veniturile proprii ale Agenției provin din cota de 30% aferentă amenzilor aplicate și dintr-un tarif de monitorizare de până la 0,1% din veniturile totale stabilite prin situațiile financiare anuale ale întreprinderilor publice, aprobate pentru anul precedent, stabilit anual prin ordin al președintelui Agenției”, potrivit notei de fundamentare.