După ce s-a luat măsura carantinării oraşului Suceava, tot mai multe persoane s-au îngrijorat că Bucureştiul ar putea avea aceeaşi soartă în curând.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a ţinut să lămurească situaţia. El a explicat că nu există nicio decizie luată în acest sens, iar Bucureştiul nu se închide „astăzi, mâine”. Totuşi, ministrul a ţinut să precizeze că astfel de măsuri nu vor fi anunţate cu o săptămână înainte, iar autorităţile şi specialiştii analizează tot timpul evoluţia situaţiei, lăsând de înţeles că s-ar putea ajunge şi la o astfel de soluţie, dacă va fi nevoie.

Marcel Vela a lăudat şi oamenii din Suceava, care au înţeles că toate măsurile au fost luate pentru protecţia lor. „Cetățenii acestui oraș sunt un model pentru toată țara”, a declarat Vela pentru Realitatea Plus.

„Nu pot să spun eu sau Raed Arafat că vom închide o localitate sau un județ, nici nu putem spune că nu vom închide. Orice vom face pentru a proteja un județ, o localitate se va face doar în urma evoluției și a analizei date de specialiști. Vă dați seama că noi analizăm orice variantă posibilă.

Nu se închide Bucureștiul, astăzi, mâine, nu s-a luat nicio decizie. Sunt scenarii pe care noi le analizăm în centre de specialitate cu oameni bine pregătiți. Dacă va fi să luăm o măsură de acest tip nu vom anunța cu o săptămână înainte. La Suceava, toate măsurile luate au fost luate pentru protejarea populației, iar cetățenii acestui oraș sunt un model pentru toată țara. Oamenii au înțeles că luăm aceste măsuri pentru a-i proteja”, a declarat Marcel Vela.

Verificări la punctele de trecere a frontierei, sprijinite de Ministerul Sănătăţii şi cel al Apărării

În altă ordine de idei, ministrul de Interne spune că se vor face verificări la Vama Nădlac din judeţul Arad.

„Este o analiză de făcut şi în zona medicală în judeţul Arad. Coroborat cu dorinţa noastră de a verifica şi cum se derulează activitatea în punctele de trecere a frontierei, am ordonat să se deplaseze cu elicopterul de la Inspectoratul General de Aviaţie al MAI şi inspectorul general Buda. Nu am o reclamaţie sau nu controlează ceva, este pur şi simplu o verificare de rutină, verificări ce vor fi efectuate şi în perioada următoare pe puncte de trecere a frontierei şi împreună cu ministerul Sănătăţii vom susţine acţiuni de verificare a tranzitului către alte zone de frontieră”, a explicat Vela.

El a adăugat că printre priorităţi se numără eliminarea cozilor de la intrarea în ţară, iar transportul de marfă să se efectueze cât mai eficient.

„Mă interesează în primul rând să nu mai fie cozi. Suntem interesaţi ca tranzitul de marfă să se efectueze în timp operativ. Fluidizarea acestui tranzit pentru camioane, de multe ori, este îngreunat (…) şi atunci trebuie să ne organizăm mai bine şi să punem cu toţii umărul la fluidizarea traficului”, a spus ministrul la Digi24.

Acţiunile MAI au fost sprijinite şi de medici ai Ministerului Apărării Naţionale în vederea efectuării anchetei epidemiologice pentru cei care intră în ţară.

„Am fost susţinuţi şi de Ministerul Apărării Naţionale cu cadre medicale pentru a-i ajuta pe cei de la DSP în vederea efectuării anchetelor epidemiologice la intrarea în ţară. Poliţia de Frontieră a mărit culoarele de intrare, astfel ca lumea să stea cât mai puţin la coadă”, a afirmat Vela, scrie Agerpres.