Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu a spus că inspectoratele școlare împreună cu direcțiile sanitare decid dacă se suspendă sau nu cursurile din cauza epidemiei de gripă și dacă elevii . „Noi, în acest moment, trimitem la toate inspectoratele teritoriale. Unde e cazul, se pot preda cursurile, decide inspectoratul cu direcția sanitară. Mă așteptam la un absenteism mai mare. Ieri au fost, la nivel national, peste 500 de absențe. La două milioane de elevi nu e o problemă, zic eu”, a declarat Ecaterina Andronescu, la Digi24. E a subliniat că dotarea școlilor cu săpun este responsabilitatea autorităților locale, a directorului unităților dar și că părinții au o responsabilitate. „Inspectorul școlar de la București, inspectorul școlar general, doamna profesor Neacșu, când ne-a raportat situația, cu asta a început: în toate școlile avem apă și săpun. Cred că responsabilitatea e a directorului de școală, a profesorilor de acolo, a autorităților locale”, a completat ministrul Educației.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea a spus că în perioada epidemiei de gripă cursurile nu vor fi suspendate, iar anumite cazuri, decizia aparţinând DSP. La rândul său, directorul de la „Matei Balş”, Streinu Cercel, a precizat că este important ca, în vacanţă, elevii să evite aglomeraţiile. “Evoluţia (n.r. – gripei) este influenţată de aglomeraţii mai puţine, iar vacanţa de săptămâna viitoare credem că poate să influenţeze în bine cu condiţia ca în această perioadă copii să evite colectivităţile. (…) În prima săptămână în care am luat decizia de a transmite rugămintea Ministerului Educaţiei Naţionale de a suspenda cursurile, avem 5.824 de îmbolnăviri. În următoarea săptămână, exceptând acele zile libere am avut 4.700, tot un număr foarte mare. (…) Este vorba despre infecţii respiratorii, nu vorbim de gripă”, a declarat, miercuri, ministru Sănătăţii, Sorina Pintea. De asemenea, ministrul Sănătăţii a explicat că, în ciuda faptului că există o circulaţie mai intensă a virusului gripal în regiunile de Sud şi Sud-Est, problemele în şcoli sunt punctuale, astfel încât acestea nu vor fi închise, precizând că dacă numărul de elevi absenţi într-o unitate de învăţământ e de 20% aceasta poate fi închisă. Sorina Pintea a precizat că decizia de a suspenda cursurile într-o clasă sau într-o şcaolă aparţine Inspectoratului Şcoalar pe baza recomandărilor venite de la Direcţiile de Sănătate Publică.

La rândul său, managerul Institutului „Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel, a spus că vacanţa intersemestrială de săptămâna viitoare este binevenită. “Slavă Domnului că o să vină o vacanţă, scurtă sau lungă nu are importanţă. Dacă lumea înţelege să nu-şi ia copiii şi să nu-i ducă în malluri este un lucru bun. Dacă nu înţeleg acest lucru, atunci ne vom aştepta să avem alte îmbolnăviri. Recomandarea noastră este ca în această perioadă să-i ducă la bunica sau bunicul, nu în mall-uri, unde aglomeraţia este foarte mare”, a declarat managerul Institutului „Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel, citat de Mediafax.