Ministrul Educaţiei, Daniel David, a anunțat mai multe condiții pentru ca un elev să poată fi educat acasă. În primul rând, părinții vor trebui să depună o solicitare scrisă adresată autorităților locale, în special inspectoratelor școlare.

Daniel David spune că cererea trebuie să conțină motivele clare care justifică această alegere

Cererea trebuie să conțină motivele clare care justifică această alegere, nivelul de educație al persoanelor implicate în procesul de învățare, un plan detaliat cu privire la desfășurarea activităților educaționale (inclusiv ore, zile, metode de evaluare), condițiile de studiu și materialele didactice utilizate. De asemenea, părinții trebuie să indice o „școală-umbrelă” care să se ocupe de monitorizarea progresului elevului.

După aprobarea solicitării, copilul va fi supus unei evaluări inițiale complexe. Aceasta va analiza nivelul cognitiv, performanțele școlare sau preșcolare și dezvoltarea socio-emoțională, pentru a identifica eventuali factori de risc și a verifica dacă dezvoltarea copilului este comparabilă cu cea a altor copii de vârsta lui.

„Eu cred că nu trebuie să ne ascundem că este o practică care există în diverse ţări şi am propus home schooling-ul ca o situaţie educaţională posibilă în România pentru situaţii de excepţie, nu ca o practică obişnuită, nu ca o practică curentă. Eu cred că este un lucru corect să deschidem posibilitatea home schooling-ului şi să nu mai avem aceste situaţii în care oamenii fac pe ascuns, după aceea se trezesc în faţa legii că au probleme, hai să reglementăm!”, a afirmat Daniel David într-o conferinţă de presă.

scoala, elevi, ministerul Educatiei
SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

În fiecare an, părinții vor trebui să trimită un raport

În fiecare an, părinții vor trebui să trimită un raport care va reflecta activitățile desfășurate conform programei școlare, dar și măsurile luate pentru a preveni izolarea socială a copilului, precum implicarea în activități extracurriculare. Tot anual, va avea loc o monitorizare oficială a competențelor elevului, atât școlare cât și socio-emoționale, prin evaluări realizate de cadrele didactice sau consilieri școlari din unitatea la care copilul este arondat, ori de comisii special formate de inspectoratele școlare. Aceste evaluări vor respecta standardele minime de performanță stabilite la nivel județean.

„Testarea este necesară pentru a determina dacă dezvoltarea viitorului elev şcolarizat la domiciliu este similară cu a altor copii de aceeaşi vârstă (şi a identifica potenţiali factori de risc care pot afecta negativ dezvoltarea copilului)”, se arată în raportul ministrului Educaţiei.

Pentru a se asigura că condițiile familiale și educaționale rămân adecvate, solicitarea pentru home schooling va trebui reînnoită o dată la trei ani. Această prevedere vine în contextul în care situația din familie poate suferi modificări care să influențeze negativ calitatea educației oferite acasă.

„Pentru a preveni carenţe în dezvoltarea şcolară şi socio-emoţională a elevilor şcolarizaţi la domiciliu de către familie, trebuie ca aceştia să participe la evaluări anuale, la finalul anului şcolar. Aceste evaluări pot fi făcute de către profesorii şi de către consilierii şcolari din şcoala la care este arondat elevul sau de către o comisie stabilită la nivelul inspectoratului şcolar. Standardele minimale de performanţă vor fi stabilite conform programei şcolare la nivelul inspectoratului şcolar. Este indicat ca evaluările anuale să cuprindă atât dezvoltarea competenţelor şcolare ale elevilor, cât şi cele socio-emoţionale”, se arată în documentul citat.