Se încheie războiul din Ucraina?! Anunțul venit chiar acum: Președinția a reafirmat …

Joi seara, președintele Turciei i-a propus omologului său din Ucraina ca țara sa să joace un rol de mediator în relația cu Rusia, pentru a pune capăt războiului dintre cele două țări, început aproape acum un an.

„Am discutat cu preşedintele Turciei despre cooperarea în materie de securitate, în special despre situaţia Centralei nucleare Zaporojie, nu ar trebui să fie deloc invadatori acolo; de asemenea, am vorbit despre schimburi de prizonieri şi despre dezvoltarea acordului privind cerealele. Sunt bucuros să aflu că Turcia este pregătită să participe la implementarea formulei noastre de pace”, se arată într-un mesaj publicat președintele Volodimir Zelenski pe contul său oficial de Twitter.

Nu este prima dată când președintele Turciei s-a oferit să medieze situația

Președinția de la Ankara a anunțat că Recep Tayyip Erdogan a reiterat că este de acord să fie un mediator între Federația Rusă și Ucraina, arată The Jerusalem Post. Președintele turc dorește să fie găsită o soluție de pace durabilă între cele două țări aflate în război.

Amintim că președintele Recep Tayyip Erdogan a propus și asistență diplomatică pentru securizarea centralei nucleare de la Zaporojie, aflată sub ocupație rusă. De asemenea, Turcia a mediat acordurile referitoare la exporturile de cereale ucrainene și fertilizatori rusești pe Marea Neagră, alături de Națiunile Unite.

Nu în ultimul rând, președintele turc a vorbit și cu omologul său rus, Vladimir Putin, și i-a cerut să instituie un armistițiu unilateral cu Ucraina.

Ucraina a refuzat un armistițiu temporar cu Federația Rusă

Având în vedere că pe data de 6 și 7 ianuarie este sărbătorit Crăciunul ortodox, Vladimir Putin a ordonat un oprirea focului în aceste zile, însă Administrația Volodimir Zelenski a anunțat că nu este de acord cu acesta.

Decizia liderului de la Kremlin vine și după ce Patriarhul Kirill, care susține războiul dintre cele două țări, a făcut apel pentru încetarea războiului în aceste zile.

Într-un comunicat de presă trims de către Kremlin se arăta că se dorește un armistițiu temporar pentru ca cei credincioși să poată ajunge la biserică.