Plecări în masă de la magistratură! Zeci de judecători s-au retras din cauza incertitudinilor

În acest context, 26 de judecători și 10 procurori au obținut deja în 2022 decizii de pensionare din partea CSM. Din cei 26 de judecători, 2 erau de la ÎCCJ, 10 de la diferite Curți de Apel, 10 de la tribunale iar 4 de la judecătorii. Acestora li se vor adăuga încă 1 procurori în ședința Secției pentru procurori a CSM din 18 ianuarie.

În total, este vorba despre 47 de magistrați care și-au depus cereri de pensionare și au ales să se retragă în primele două săptămâni din acest an.

O situație asemănătoare a avut loc și anul trecut din cauza vârstei de pensionare

Amintim că o situație asemănătoare a avut loc și anul trecut, după declarațiile făcute de  ministrul Justiției de la vremea respectivă, Stelian Ion, despre o posibilă creștere a vârstei de pensionare.

În anul 2021, în primele 12 zile din ianuarie, 38 de magistrați și-au înregistrat la CSM cereri de pensionare, faţă de 5 judecători şi un procuror în aceeaşi perioadă a anului 2020.

În momentul de față, magistrații se pot pensiona după 25 de ani de activitate. Astfel, unii judecători și procurori au ajuns să se pensioneze la 48 sau 49 de ani. O prevedere legală în sensul introducerii posibilității de pensionare după 20 de ani de activitate a fost prorogată de mai multe ori.

Amintim că magistrații beneficiază de pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

În contextul în care eliminarea pensiilor de serviciu nu poate fi realizată, fiind o garanție a independenței magistraților, în spațiul public se lansează periodic ideea creșterii vârstei de pensionare. Astfel, magistrații care doresc să se pensioneze aleg să iasă din sistem, pentru a-și asigura drepturile.