Prima sesiune de depunere de proiecte finanţate prin intermediul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală se va derula în perioada 1 martie-15 aprilie. România are de cheltuit în acest an 1,74 de miliarde de euro.

Ţării noastre i-au fost alocate, pentru intervalul 2007-2013, circa opt miliarde de euro prin intermediul fondului menţionat. Suma aferentă anului trecut a fost de 741 de milioane de euro, care se va adăuga celei repartizate pentru acest an, în valoare de aproximativ un miliard de euro. Peste 42% din acest buget este alocat creşterii competitivităţii sectorului agricol şi silvic, 25% pentru îmbunătăţirea mediului şi a zonelor rurale, iar diferenţa pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii în zonele rurale şi diversificarea economiei rurale. Banii pot fi accesaţi, pe bază de proiecte, atât de către firme, cât şi de autorităţile locale. Documentaţia trebuie depusă la sediile din teritoriu ale Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP). Fiecare beneficiar poate primi până la un milion de euro pe proiect, iar dacă acesta cuprinde şi investiţii pentru obţinerea de energie regenerabilă, suma maximă acordată ajunge la 1,5 milioane de euro. Printre actele necesare se numără studiul de fezabilitate sau memoriul justificativ, bilanţul din anul precedent, documente pentru clădiri şi terenuri pe care se vor realiza investiţiile, declaraţia solicitantului că poate asigura cofinanţarea proiectului etc.

„Conform calendarului, Programul Naţional de Dezvoltare Rurală urma să fie aprobat până pe 20 februarie de către Comitetul pentru Dezvoltare Rurală. Decizia formală a Comisiei Europene va fi luată după ce Autoritatea Bugetară va hotărî, în cadrul acordului interinstituţional, să transfere fondurile aferente anului 2007 către anii ulteriori, pentru un anumit număr de programe, inclusiv pentru România. Hotărârea Autorităţii Bugetare ar trebui să fie luată înainte de 1 mai, după care fondurile ar putea fi virate. Această procedură este necesară pentru a nu se pierde finanţarea aferentă anului 2007 pentru programele aprobate în 2008“, a declarat pentru Capital Michael Mann, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru agricultură, Mariann Fischer Boel. Viviana Vasile, director general al Direcţiei Dezvoltare Rurală din Ministerul Agriculturii, susţine că „prima tranşă de bani, respectiv 3,5% din cele opt miliarde de euro alocate României în intervalul 2007-2013, va sosi în luna mai, respectându-se acordul interinstituţional“. Până la sfârşitul anului, va mai fi virată o altă tranşă de 3,5%. În total, circa 560 de milioane de euro.

Planul Naţional de Dezvoltare Rurală al României a fost supus aprobării abia zilele trecute, deşi a fost expediat la Bruxelles spre avizare la jumătatea anului trecut. În baza acestuia sunt alocate fondurile destinate agriculturii.

Secetă de proiecte

Chiar dacă Programul Naţional de Dezvoltare Rurală a fost aprobat cu întârziere, există proiecte gata pregătite în baza cărora vor putea fi absorbite cât mai repede o parte din fondurile postaderare? „Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit nu deţine un portofoliu cu proiecte eligibile pentru a obţine finanţare SAPARD, întrucât după luna noiembrie a anului 2006 a fost sistată primirea proiectelor pentru orice tip de măsură a programului. În cazul potenţialilor beneficiari care au întocmit proiecte eligibile pentru programul SAPARD, dar nu au mai primit finanţare din cauza epuizării fondurilor disponibile, aceştia vor trebui să refacă proiectele respective din cauza faptului că anumite avize sau documente obţinute au expirat, dar şi pentru că procedura de accesare a FEADR şi criteriile de eligibilitate şi selecţie au fost modificate“, a spus Călin Nuţu, director de comunicare în cadrul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, fosta Agenţie SAPARD. Astfel, dacă un potenţial beneficiar SAPARD doreşte să obţină fonduri nerambursabile prin FEADR va trebui să modifice proiectul conform cerinţelor specifice FEADR, şi să-şi actualizeze toate documentele şi avizele care şi-au încetat valabilitatea.

Deşi într-un studiu recent, comandat de Agenţia de Strategii Guvernamentale, se arată că 78% dintre agricultorii intervievaţi nu doresc să obţină finanţare europeană şi nici nu cunosc care sunt procedurile, totuşi 2.000 de fermieri s-au adresat Agenţiei Naţionale de Consultanţă Agricolă fiind interesaţi să deruleze proiecte cu finanţare europeană. Trebuie menţionat că, pentru obţinerea subvenţiilor acordate de la bugetul UE, la Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură au depus cerere peste 1,2 milioane de fermieri.

91-11198-38_vivianavasile_romp4433.jpg«Prima tranşă de bani, respectiv 3,5% din cele opt miliarde de euro alocate României în intervalul 2007-2013, va sosi în luna mai.»
Viviana Vasile, director general al Direcţiei Dezvoltare Rurală din Ministerul Agriculturii

Alocare

8 miliarde de euro reprezintă alocaţia financiară pentru România, de la bugetul UE, în perioada 2007-2013, prin intermediul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală

Primul apel

În perioada 1 martie – 15 aprilie va fi lansată prima sesiune de depunere de proiecte finanţate prin intermediul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală. Aceasta vizează trei măsuri, două dintre ele adresându-se beneficiarilor privaţi, pentru modernizarea fermelor agricole şi procesarea produselor alimentare, în scopul creşterii valorii adăugate a produselor agricole şi silvice. Cofinanţarea este de 50% din valoarea eligibilă a proiectelor. A treia măsură – modernizarea şi renovarea satelor – se adresează colectivităţilor locale.