Va crește TVA-ul? Ministrul Finanţelor a spus clar: Există o discuție legată de excepții

Eliminarea scutirii de la plata impozitului pe venit și a contribuțiilor în domeniile IT, construcții și cercetare „este o chestiune de echitate, corectitudine faţă de restul categoriilor care fac aceste plăţi”, susține ministrul Finanțelor

„Este exclus să creștem TVA. Așa cum spunea și premierul nu ne dorim creșterea de taxe sau introducerea de noi taxe, dar există o discuție legată de excepții la plata impozitului pe salarii sau pe venit și excepții la plata contribuțiilor”, a declarat Dan Vîlceanu într-un interviu pentru Antena 3

Care sunt categoriile considerate excepţii?

Mai apoi, acesta a fost întrebat care sunt categoriile considerate excepţii.

„Sunt mai multe categorii. Toate excepțiile la momentul de față de la plata impozitului pe salariu, pe venit și excepțiile legate de contribuții, plus excepții legate de impozite și taxe Locale sunt undeva la 3% din PIB. Este o sumă foarte mare”, a răspuns Vîlceanu.

Potrivit celor spuse de ministrul Finanțelor, acestre măsuri au drept scop „echitatea și corectitudinea”.

„Este o chestiune de echitate de corectitudine pentru că sunt oameni care plătesc contribuții și impozit și alții nu plătesc. Nu suntem adepții unei politici impuse, discutăm cu industria și apoi vedem care va fi varianta.

De altfel avem și critici din partea a Comisiei Europene și din partea altor instituții financiare legate de aceste excepții”, a mai spus Dan Vîlceanu în interviul respectiv.

Va crește punctul de pensie?

Totodată, ministrul a fost întrebat și dacă punctul de pensie ar putea ajunge la 1.875 de lei în acest an.

„Deocamdată nu ne putem permite. Din punctul meu de vedere trebuie găsit un echilibru și vă dați seama că politic discutând îți dorești să crești pensiile cât mai mult pentru că asta înseamnă inclusiv un câștig electoral, dar este și o responsabilitate să le poți plăti. Ne dorim ca acea lege să ajungă să fie respectată cât mai repede posibil, dar asta înseamnă și să ai banii respectivi. Deocamdată nu ne putem permite o asemenea creștere”, a completat Vîlceanu.