Premierul Marcel Ciolacu a avut, vineri, o întâlnire la Guvern cu fostul premier Nicolae Ciucă și miniștrii responsabili de pensiile speciale. În urma întâlnirii, s-a decis ca proiectul care ar trebui să desființeze pensiile speciale să fie modificat.

În plus, aceste pensii ar trebui eliminate până la finalul lunii iunie.

Iată ce noi modificări cere Comisia Europeană cu privire la pensiile speciale din România:

  • trecerea treptată de la raportarea pensiilor de la ultimele 12 luni la 25 de ani (perioadă de contributivitate);
  • plus o lună la fiecare șase luni în primii cinci ani;
  • impozit de 15% (venit net), în loc de 30% (venit brut);
  • nu vor fi create noi categorii de pensii speciale;
  • eliminarea beneficiilor pentru funcționarii parlamentari (7 salarii brute la momentul pensionării).

Pensiile speciale vor fi eliminate

Joi, Marcel Ciolacu a spus în plenul Parlamentului că își dorește eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Potrivit lui Marcel Ciolacu, noile legi vor trece prin Camera Deputaților și Senat, până la sfârșitul lunii.

„Până la sfârșitul secțiunii, aceste legi vor trece prin Camera Deputaților și Senat. Este normal într-o democraţie, este o perioadă relativ scurtă, este evident că va trebui începând de astăzi să începem să punem în aplicare programul de guvernare asumat şi sunt ferm convins că, dacă vom continua în această bună credinţă, şi vom asigura României această stabilitate politică, la sfârşitul mandatului, în anul 2024, România nu va pierde ce este cel mai important în acest moment – faptul că trebuie să facă reforme, să ne asumăm aceste reforme, şi nu va pierde acest aproape ultim tren care reprezintă Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Toată lumea întotdeauna vorbeşte foarte mult despre banii din acest program şi mai puţin despre reforme – sunt cele două lucruri la pachet. Fără reforme România nu va înainta mai departe în direcţia în care ne dorim cu toţii”, a precizat Marcel Ciolacu.

Crește vârsta de pensionare pentru femei

Ministrul Muncii Marius Budăi a spus că vârsta de pensionare va fi majorată la 65 de ani și pentru femei, așa cum a fost asumat în PNRR.

Vârsta de pensionare este în prezent de 65 de ani pentru bărbați și 61 de ani și 9 luni pentru femei. Legea în vigoare prevede creșterea treptată a vârstei de pensionare la femei la 63 de ani până în 2030, iar în PNRR se menționează egalizarea vârstei de pensionare pentru bărbați și femei la 65 de ani. Anumite categorii de salariați pot însă ieși la pensie mai devreme, cum ar fi magistrații, militarii și polițiștii.

„Se va prevede ca nicio pensie să nu depășească salariul avut în plată în activitate. Bineînțeles că se pune și problema supraimpozitării, iar mâine voi avea o întâlnire cu Uniunea Europeană pe această temă. Până la 1 iulie trebuie închisă această problemă.”, a declarat ministrul Muncii pentru România TV.