Vicepremierul Dan Barna a precizat că există mai multe zvonuri răspândite în spațiul public potrivit cărora unele persoane dintre cele care ar trebui să asigure vaccinarea anti-COVID ar fi aruncat serul, dar au eliberat certificatele de vaccinare fără ca persoanele respective să fie imunizate.

În acest context, el a făcut un apel la populație în special la ce care dețin informații legate de acest subiect să se adrese instituțiilor statului român în cel mai scurt timp. Vicepremierul a mai adăugat că el nu are date oficiale că aceste situații au fost reale, însă în cazul în care ar fi, acest lucru este extrem de grav și nu poate să rămână așa.

Totodată, el a precizat că o persoană care pretinde că este vaccinată riscă să răspândească boala în rândul altor persoane, reprezentând un adevărat pericol pentru cei din jur, în special în contextul situației actuale în care ne află.

Certificate de vaccinare false, distribuite în România?

„Dacă ştiţi, sau puteţi să confirmaţi o situaţie reală în care o persoană sau mai multe nu s-au vaccinat şi au primit certificate dintr-un anumit punct de vaccinare, vă rog mergeţi la cea mai apropiată secţie de poliţie şi semnalaţi acest lucru.

Este un fapt foarte grav pentru că, pe de o parte, datele despre vaccinare nu mai sunt credibile şi, în egală măsură, persoane care se pretind a fi vaccinate riscă să devină persoane care răspândesc boala, pentru că cineva care face asta – evident, intenţionat, că nu faci din greşeală – va continua să pretindă că este vaccinat, pentru că va pretinde că are certificat”, a afirmat Dan Barna, miercuri seară, la TVR.

În același timp, vicepremierul a subliniat faptul că este „de neacceptat” ca persoane care nu s-au vaccinat să primească certificat, catalogând situaţia drept una extrem de gravă. Totodată, Dan Barna a mai adăuat că o astfel de faptă este catalogată drept infracțiune.