UE a decis să recunoască certificatul de vaccinare din Turcia

Comisia Europeană a anunţat că a decis să accepte echivalarea certificatelor de vaccinare emise de Turcia, Macedonia de Nord şi Ucraina. În declaraţie se precizează că decizia intră în vigoare din 20 august, că respectivele trei ţări vor fi conectate la sistemul integrat al Uniunii Europene, că certificatele emise de acestea vor putea fi utilizate în aceleaşi condiţii ca şi „Certificatul Digital UE” şi vor fi acceptate în ţările UE, conform informațiilor transmise de haberturk.com

Pe bază de reciprocitate, cele trei ţări vor recunoaşte certificatele de vaccinare emise de UE. Decizia UE va facilita realizarea călătoriilor în condiţii de securitate de ambele părţi.

Ce date conține certificatul de vaccinare?

Persoanele care au primit în Turcia a doua doză de vaccin îşi pot descărca „Certificatul de vaccinare anti COVID-19” de pe siteul e-Nabız sau din aplicația Hayat Eve Sığar (HES).

Acest certificat de vaccinare conține date precum numele și prenumele persoanei, ID-ul cărții de identitate turcești, tipul de vaccin și producătorul, data vaccinării. Certificatul european de vaccinare a intrat în vigoare la 1 iulie, pentru a facilita călătoriile în interiorul UE, în perioada pandemiei.

Ce vaccinuri sunt recunoscute prin certificat?

Sunt recunoscute prin certificat vaccinurile împotriva COVID-19 produse de BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson&Johnson. Persoanele care au cel puțin două săptămâni de la a doua doză nu mai trebuie să facă teste suplimentare.

Certificatul de vaccinare, controlat frecvent în timpul călătoriilor, este valabil în toate țările Uniunii Europene și în Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

Sursă foto: pixabay