Continuă controversa legată de pensiile speciale din România!

Claudiu Năsui critică modul în care se face reforma pensiilor speciale: „Asta înseamnă reformă care nu schimbă nimic”

De data aceasta acuzaţiile vin din partea lui Claudiu Năsui (USR), fost ministru al Economiei. El critică declaraţiile făcute de principalele partide aflate la guvernare, PSD şi PNL, care afirmă că vor elimina toate pensiile speciale, mai puţin pe cele militare.

Claudiu Năsui atrage atenţia că pensiile militare ar reprezenta aproape 90% din cuantumul pensiilor speciale. El a detaliat apoi cum sunt impărţite veniturile foştilor angajaţi din MApN, MAI sau serviciile de informaţii, aceste pensii fiind şi ele asimilate pensiilor militare.

„Atunci când PSD-PNL ne spune „eliminăm toate pensiile speciale, mai puțin cele militare”, de fapt ne spune: „eliminăm toate pensiile speciale, mai puțin 90% dintre ele”.

Să ne uităm la cifre. În total pensiile speciale au fost în 2021 de 11 miliarde de lei.

Din acestea, foștii angajați MAI au primit în total 5 miliarde de lei (pe lângă pensia din pilonul 1) în 2021. De ce? Pentru că sunt asimilați militarilor. Foștii angajați MApN, inclusiv cei care lucrează exclusiv în birou, au primit în 2021 3.9 miliarde de lei. Iar foștii angajați din multiplele servicii de informații au primit 770 de milioane de lei.

În total, pensiile militare și asimilate militarilor înseamnă 88% din totalul pensiilor speciale.

Asta înseamnă reformă care nu schimbă nimic”, a scris Claudiu Năsui pe pagina sa de Facebook.

Marius Budăi: Noi am spus că pensiile militare, în concepţia noastră, nu sunt pensii speciale

Recent, ministrul Muncii, Marius Budăi, atrăgea atenţia că, din cauza expresiei juridice de „pensii speciale”, „Comisia Europeană a interpretat că şi pensiile militare trebuie să fie introduse în acest jalon (din PNRR – n.red.)”.

„Se referă jalonul la trecerea pensiilor, să aibă parte de contributivitate, să aibă un stagiu minim realizat în specialitatea respectivă şi să nu mai fie nicio pensie care să depăşească venitul din timpul serviciului.

Toate aceste propuneri, pentru a îndeplini jalonul, se regăsesc în materialul primit de la Banca Mondială, material care a fost înaintat şi către cabinetul prim-ministrului, aşa cum este normal. (…) În PNRR scrie că trebuie să avem o consultare.

Reamintesc că erau prevăzuţi 4 milioane de euro pentru a-i cheltui pentru această consultanţă, am reuşit şi am negociat cu colegii de la MM şi cheltuim doar 1,5 milioane de euro, 2,5 rămân la dispoziţia statului român.

Aştept cu nerăbdare acea convocare a domnului prim ministru pentru a discuta pe marginea acestui material, dar miniştrii de resort, specialiştii din domeniu trebuie să spună care sunt paşii de urmat, în conformitate cu propunerile Băncii Mondiale, care sunt în conformitate cu ceea ce s-a scris în PNRR. (…)

Din cauza acelei interpretări a unui termen inexistent juridic s-a spus foarte clar că şi pensiile militare intră acolo, aşa este interpretarea Comisiei Europene. Noi am spus că pensiile militare, în concepţia noastră, nu sunt pensii speciale.

Avem foarte mulţi rezervişti din Romania care s-au încadrat, din păcate, în acele măsuri de sprijin pe care le-am avut în decursul acestui an”, a declarat ministrul PSD al Muncii, Marius Budăi.