Întrucât majoritatea amenzilor date pentru necompletarea formularului de localizare a pasagerului (PLF) au fost aplicate greșit de către autoritățile locale, oficialii români propun acum anularea lor și restituirea banilor plătiți.

Pe la începutul anului, câțiva avocați au explicat că valoarea amenzii, raportată la faptă, este disproporționată. De altfel, aplicarea amenzilor pentru completarea eronată a formularului PLF este contrară legii. În plus, multe amenzi au fost aplicate automat, fără a se verifica imputabilitatea faptei și fără a exista martori care să confirme autenticitatea constatării.

Menționăm faptul că proiectul de lege a fost adoptat în luna aprilie de către Senatul României și va ajunge curând la votul decisiv al deputaților români, având propunere de adoptare.

Românii care au plătit amenzile date pentru necompletarea formularului PLF își pot primii banii înapoi

Pe scurt, amenzile contravenționale date persoanelor care nu au completat formularul PLF vor fi anulate curând și vor fi scăzute din evidențele organelor de executare. Dacă ați primit o astfel de amendă și ați apucat să o plătiți, să știți că veți primi banii înapoi, însă numai la cerere.

Va trebui să depuneți cererea în termen de 90 de zile calendaristice de la intrarea în vigoare a ordinului prin care Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației din România va stabili procedura de restituire a banilor.

Senatul României a respins un proiect de lege asemănător

Menționăm faptul că un al doilea proiect de lege, ce conține măsuri similare, a fost respins de către Senatul României. Cel de-al doilea proiect de lege avea în vedere aceleași modificări, singura diferență consta în termenul de restituire al banilor. Concret, al doilea proiect de lege propunea ca oamenii să își primească banii înapoi în termen de 30 de zile calendaristice de la data formulării unei cereri oficiale.

Amintim faptul că formularul de localizare a pasagerului (PLF) a fost obligatoriu pentru persoanele care veneau din țări străine în România. Formularul PLF s-a aplicat între lunile decembrie 2021 și martie 2022, iar amenzile pentru necompletarea lui puteau ajunge până la 3.000 de lei. Însă în luna martie a acestui an, autoritățile statului au renunțat la acest formular. Obligația era prevăzută anterior de OUG 129/2021.

Decizia Guvernului a venit în contextul în care a fost eliminată starea de alertă din România de pe 9 martie, zi în care au fost ridicate toate restricții sanitare impuse în contextul pandemiei provocată de coronavirus.

Pentru a se aplica, propunerile trebuie să fie adoptate de către Camera Deputaților, promulgate de către Klaus Iohannis și publicate apoi în Monitorul Oficial.