Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit luni despre proiectul privind certificatul verde. Acesta spune că românii au trei alternative disponibile: vaccinare, trecere prin boală și testare. De asemenea, a fost propus un pachet de 15 vouchere pentru decontarea testelor COVID pentru angajații nevaccinați.

Alexandru Rafila spune că românii vor primi gratuit 15 vouchere pentru decontarea testelor COVID-19

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat marţi că în proiectul privind aplicarea certificatului electronic COVID în România este prevăzută acordarea a 15 vouchere electronice pentru testare.

„Discutăm despre proiectul legii care ar trebui să aplice certificatul electronic COVID în România, este vorba despre o propunere pe care noi am făcut-o, din partea Ministerului Sănătăţii, lucrată împreună cu experţii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică. Nu este o propunere care duce la introducerea automată a certificatului verde, ci pregăteşte România ca în cazul în care se intuieşte apariţia unei situaţii epidemiologice deosebite, care ar putea să se traducă printr-un nou val pandemic, să avem la dispoziţie un instrument care să prevină creşterea numărului de cazuri în mod abrupt, să prevină un număr important de decese.(…)”, a explicat Rafila la Palatul Parlamentului luni.

Ce variante sunt disponibile pentru obținerea certificatului

Ministrul a mai explicat că sunt trei alternative disponibile pentru obținerea certificatului: vaccinare, trecere prin boală și testare.

„Acest proiect prevede utilizarea unui certificat electronic COVID care are cele trei alternative disponibile – vaccinare, trecere prin infecţie şi testare. Ca să nu creăm o presiune foarte marte pe angajator şi nici pe angajaţi, am propus acordarea acestui pachet de 15 vouchere electronice, ca să fie uşor de utilizat, care pot fi utilizate la oricare dintre operatorii sau oricare dintre locurile de testare, fie că discutăm despre medicii de familie, despre farmacii, despre laboratoare”, a mai spus ministrul Sănătății.

Fiecare voucher va avea o valoare standard, decontabilă de către aceste instituţii care efectuează testarea.

„Diferenţa faţă de forme anterioare este că introducem un mecanism de utilizare a certificatului atunci când avem o creştere timp de 3 săptămâni consecutiv cu un anumit indice, de 1,5, iar renunţarea la certificat se face când trendul devine descrescător, iar incidenta ajunge sub 1 la mie”, a mai menţionat acesta.