Cea mai bună este de la Guvern. Se dau tichete de 2.000 de lei. În cadrul ședinței de vineri, Executivul a dat undă verde pentru OUG care vizează unele măsuri necesare în vederea implementării Fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane.

Printre acestea se numără decontarea unor cheltuieli privind sprijinirea refugiaţilor din Ucraina precum şi acordarea de granturi din fonduri externene rambursabile pentru investiţii destinate retehnologizării lMM-urilor, se arată în document.

Vineri, Guvernul a adoptat mai multe ordonanțe de urgență, care vizează finanțarea pentru refugiații din Ucraina, dar și tichete sociale pentru mame tinere defavorizate.

Cine va primi sprijinul de 2.000 de lei?

Referitor la sprijinirea mamelor din mediile cele mai defavorizate, conform documentului care a primit undă verde de la Guvern, acestea vor beneficia de sprijin în valoare de 2.000 lei.

Suma va fi acordată mamelor în primele trei luni de la nașterea copilului, prin tichete sociale pe suport electronic. Sursa citată mai arată că pentru finanțarea acestui program se vor acorda 12 milioane de euro prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate.

„Mamele şi copiii nou-născuţi din categoriile cele mai defavorizate vor primi un ajutor în valoare de 2.000 lei, în primele 3 luni de la naşterea copiilor, prin tichete sociale pe suport electronic. Ajutoarele vor fi acordate în limita a 12 milioane euro, sumă alocată prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate.

Vor beneficia de acest sprijin, conform ordonanţei de urgenţă adoptată vineri: mamele cărora le-a fost stabilit dreptul la venitul minim garantat; mamele care fac parte din familii beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei; mamele cu dizabilităţi; mamele aflate temporar în situaţii critice de viaţă – victime ale calamităţilor, ale violenţei domestice, persoane dependente şi/sau care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate, stabilite prin ancheta socială întocmită de autorităţile publice cu atribuţii în domeniul asistenţei sociale; mame şi care nu deţin acte de identitate şi nu pot accede la drepturile civile; mamele minore; mamele – cetăţeni străini sau apatrizi proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene (MIPE).

Cine întocmește lista beneficiarilor

În ceea ce privește lista beneficiarilor, aceasta ar urma să fie întocmită de  autorităţile administraţiei publice locale, prin Serviciile Publice de Asistenţă Socială, centralizate de către prefecturi. Ulterior, ele vor fi transmise Ministerului Afacerilor Interne, iar mai apoi vor ajunge la Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, care este coordonatorul la nivel naţional al acestui program.

Documentul mai arată că Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene va finanţa, prin Programul Operaţional Capital Uman, decontarea cheltuielilor pentru satisfacerea nevoilor de bază şi sprijinul persoanelor strămutate provenite din zona conflictului armat din Ucraina începând cu data de 24 februarie 2022.

Menționăm faptul că, potrivit OUG, această măsură este adresată cetăţenilor ucraineni, străinilor sau apatrizilor care provin din zona conflictului armat din Ucraina, care au intrat în România prin punctele de trecere a frontierei cu Ucraina şi Republica Moldova.

Sursa citată mai arată că sprijinul financiar va fi acordat pe bază de cost unitar (sumă fixă), în contextul în care, de la izbucnirea conflictului din Ucraina şi până la jumătatea lunii mai, aproape 1 milion de cetăţeni ucraineni au intrat pe teritoriul României.