Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că toate prestațiile sociale vor crește în baza Indicatorului Social de Referință.

„Este vorba despre Indicele Social de Referință care, așa cum prevede legea, și cum am prevăzut într-o lege adoptată în Parlament, va fi actualizat lunar. Acum vom face această actualizare în martie și tot ce înseamnă prestații care se plătesc, prestații sociale.

Vorbim și despre acel ajutor din Legea 416, vorbim despre ajutoarele de șomaj, vorbim despre alocații, despre toate prestațiile care se plătesc în Agențiile Județene de Prestații și Inspecție Județene, vorbim despre ajutoarele pentru susținerea familiilor, pentru familiile monoparentale și bineînțeles subvenții și alte prime pentru inserție și alte lucruri.

Vorbim de toate prestațiile sociale”, a explicat ministrul Muncii, Marius Budăi la un post de televiziune.

Ministrul Budăi nu a detaliat și sumele, spunând că ele vor fi publicate în momentul în care vor fi calculele făcute și actul normativ.

Indicatorul social de referință (ISR) este cel față de care se calculează ajutoarele financiare

Indicatorului social de referință (ISR), față de care se calculează ajutoarele financiare, va fi majorat în luna martie cu aproape 14%, majorare raportată la rata inflației. Potrivit Legii 225/2021, valoarea indicatorului social de referință se actualizează, în fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuală a inflației din anul precedent, dar doar dacă aceasta are o valoare pozitivă.

Astfel, o dată cu creșterea indicatorului social de referință (ISR), mai multe ajutoare sociale vor fi majorate în mod automat.

Potrivit unor date recent transmise de Institutul Național de Statistică, rata inflației pentru 2022 a fost de 13,8%. Așadar, din luna martie, ISR va crește de la 525,5 lei, cât este în prezent, la 598 de lei. Toate ajutoarele sociale calculate pe baza valorii ISR se vor majora din luna martie.

Printre aceste ajutoare financiare se numără indemnizația de șomaj, ajutorul social, prestațiile sociale pentru persoanele cu handicap sau nivelul minim al indemnizației pentru creșterea copilului.

Venitul minim garantat se va majora în România

De asemenea, din martie, venitul minim garantat primit de familiile și persoanele singure ca formă de asistenţă socială se va majora datorită creșterii ISR-ului și va avea următoarele valori:

  • 169 de lei (0,283 ISR) pentru persoana singură;
  • 305 lei (0,510 ISR) pentru familiile formate din două persoane;
  • 427 de lei (0,714 ISR) pentru familiile formate din trei persoane;
  • 529 de lei (0,884 ISR) pentru familiile formate din patru persoane;
  • 630 de lei (1,054 ISR) pentru familiile formate din cinci persoane;
  • 44 de lei (0,073 ISR) pentru fiecare altă persoană peste numărul de cinci persoane, care face parte din familie.