Vești bune pentru românii din domeniul agriculturii. Aceștia ar putea primi bani în următoarea perioadă. Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu a purtat o serie de discuții pe această temă cu entităţile publice şi private.

Evenimentul a avut loc în cadrul consultărilor privind Planul Naţional Strategic 2023-2027 (PNS)  de marți, unde au participat aproximativ 100 de persoane.  Printre subiectele dezbătute s-au numărat plățile directe, dar și măsurile de sprijin cuplat pentru cei din domeniu.

În acest sens, ministrul Agriculturii a subliniat faptul că una dintre principalele modificări o reprezintă eficientizarea acordării subvenţiilor pentru pajişti. Mai exact, aceștia ar urma să fie condiționați în funcție d enumărul de animale.

Totodată, plata se va realiza doar pentru cei care asigură încărcătura de animale. El a mai menționat și faptul că este foarte important ca autoritățile să ia în calcul faptul că pășunile sunt esențiale pentru animale.

„Una dintre principalele modificări pe care le avem în vedere pentru Planul Naţional Strategic vizează eficientizarea acordării subvenţiilor pentru pajişti, în sensul condiţionării acestora de numărul de animale.

Cum va fi făcută plata banilor

Astfel, plata pe suprafaţă va fi realizată doar pentru cei care asigură încărcătura de animale, având în vedere că, din experienţa perioadei anterioare de programare, suprafaţa de pajişti introdusă la plată a crescut, concomitent cu scăderea efectivului de animale. Este important să nu pierdem din vedere faptul că păşunile sunt destinate creşterii animalelor”, a afirmat Chesnoiu.

În același timp, sursa citată mai arată că în cadrul discuțiilor au fost prezentate noile definiţii ale activităţii agricole, numărul de hectare eligibile, dar şi alocările financiare, conform noilor reglementări prevăzute de Regulamentele PAC post 2020.

Totodată, în cadrul discuțiilor purtate marți particpanți au vorbit și despre plăţile directe şi la sprijinul cuplat, bazate pe experienţa actualului exerciţiu financiar, precum şi pe lecţiile învăţate, astfel încât noile reglementări din PNS să reflecte nevoile actuale identificate în spaţiul rural românesc.

Printre cei care au participlat la consultări  se numără: Sorin Moise – secretar de stat, Daniela Rebega – director general AMPNDR, Elena Tatomir – director general al Direcţiei Generale Politici Agricole, Maria Toma – director al Direcţiei Politici în Zootehnie, Cristiana Constantinescu – director în cadrul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Agricole (AFIR), Cornel Constantin Turcescu – director general adjunct Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), precum şi experţi ai APIA, AFIR, ai unor organizaţii importante din zona dezvoltării rurale şi agriculturii.