Se dau 13.000 de lei ca primă de instalare. Cei în căutarea unui loc de muncă pot beneficia de diverse stimulente financiare. Ele sunt acordate de stat pentru a-i încuraja să se angajeze.

De exemplu, pentru un loc de muncă situat la o distanță mai mare de 50 de kilometri de domiciliu, aceștia pot primi o primă de instalare. Valoarea este de 13.000 de lei. Ei pot opta, totodată, pentru acoperirea parțială a chiriei și utilităților.

Puțini români beneficiază de o primă de instalare

În ciuda acestor facilități, anul trecut, doar puțin peste 2.600 de persoane au beneficiat de această primă de instalare. Asta pentru că nu toți angajații sunt la curent cu existența acestor ajutoare.

La finalul anului precedent, numărul șomerilor din România depășea 230.000. Dintre aceștia peste 160.000 în mediul rural.

Aproape 50.000 dintre aceștia sunt tineri cu vârsta de până în 29 de ani și fără un loc de muncă.

Statul oferă diverse stimulente financiare

Ana Calugăru, reprezentant al unei platforme de recrutare, afirmă, conform Pro TV:

„Este dificil să găsești candidați, chiar și pentru poziții de intrare în carieră, și observăm soluții precum importul de personal care este cu succes folosit de angajatorii din construcții, retail, servicii, HoReCa și turism. Cu toate acestea, există domenii în care importul de personal nu este o soluție viabilă, iar angajatorii trebuie să găsească resurse la nivel local”,

Pentru a încuraja integrarea șomerilor în câmpul muncii, statul oferă diverse stimulente financiare. Ele sunt date sub forma unor prime variate.

Ce este prima de activare și cine beneficiază

Prin intermediul Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă, cetățenii români pot accesa diverse facilități. Este cazul primei de activare. Ea e destinată șomerilor neindemnizați.

Pentru a beneficia de această primă, ei trebuie să fie înregistrați în evidențele statului cu cel puțin 30 de zile înainte de a se angaja pentru o perioadă de cel puțin trei luni. Aceștia primesc în total 1.000 de lei.

Prima de inserție, valoare și condiții de obținere

Corina Scarlat, șef serviciu comunicare ANOFM a explicat că o altă categorie de primă este cea de inserție. Ea este acordată absolvenților care se înregistrează în evidențele Agenției în termen de 60 de zile de la absolvire. În cazul în care găsesc un loc de muncă în acest interval, la solicitarea lor, li se acordă și prima de activare.

Ea este în valoare de trei ori indicatorul social de referință, actualizat anual și având o valoare de 598 de lei.

Cum se poate obține prima de instalare

De asemenea, șomerii care găsesc un loc de muncă la o distanță mai mare de 15 kilometri de domiciliu pot beneficia de o subvenție de 0,5 lei pe kilometru, dar nu mai mult de 55 de lei pe zi. Acesta e dată pentru a acoperi cheltuielile cu transportul. Alternativ, aceștia pot opta pentru o primă de instalare. Este în valoare de 12.500 de lei, în situația în care distanța până la locul de muncă depășește 50 de kilometri.

Cu toate aceste facilități oferite de stat, nivelul de conștientizare este redus. Acest fapt e demonstrat de faptul că doar puțin peste 2.600 de persoane beneficiază de aceste ajutoare în prezent, în condițiile în care oficial există peste 45.000 de locuri de muncă disponibile în România.