Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Marcel Boloș a anunțat că din anul universitar 2023-2024, studenții care au burse sociale ar putea să primească vouchere de 1.500 de lei și să le fie plătită chiria.

Studenții vor primi bani pentru chirie

„Sunt 50.000 de studenți care ar urma să beneficieze de aceste facilități, începând cu anul universitar următor. Plaja aceasta a chiriilor o să fie de la taxa pentru căminul studențesc și până la un anumit plafon pentru chirie pe care să-l decontăm, în baza contractului de închiriere și în baza documentelor justificative pe care le prezintă.

Ideea este să avem ca grup țintă atât elevii, cât și studenții identificați din familiile cu o stare materială precară și să-i putem sprijini în activitățile educaționale.”, a declarat Marcel Boloș.

Cine va putea beneficia de acești bani de la Guvern?

Potrivit ministrului Marcel Boloș, cei 50.000 de mii de studenți o să fie cuprinși în proiectul ordonanței de urgență prin care o să fie schimbat mecanismul pentru acordarea voucherelor educaționale pentru copiii din medii vulnerabile.

„Oricum, intenționăm ca studenții beneficiari de burse sociale să aibă vouchere. Pentru ei, intenționăm să fie de 1.500 de lei valoarea voucherului și, dacă putem, să le subvenționăm chiria celor care sunt din familii defavorizate, care au o stare materială mai precară.”, a mai spus ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, potrivit edupedu.ro

Potrivit Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), în anul universitar 2019-2020 erau 36.324 de studenți care aveau bursă socială. În anul universitar 2018-2019 erau 26.433 de beneficiari de burse sociale.

Sistemul este folosit deja în învățământul preuniversitar. Conform Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, în anul școlar 2022-2023 sunt 405 mii de elevi beneficiari, iar pentru 160.000 au fost virații banii în perioada septembrie-noiembrie.

Mai mult, 190.000 au primit cei 500 de lei la sfârșitul lunii decembrie, iar restul de 55.000 în primăvară.

Beneficiază de sprijinul în valoare de 500 de lei:

– Copiii din învățământul de stat preșcolar, cu condiția ca venitul lunar pe membru de familie să fie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (298 lei);

– Elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară (1.275 lei).