Președintele Klaus Iohannis a vorbit joi seara la începutul ședinței de Guvern de la Palatul Victoria. Șeful statului a anunțat noile măsuri care se vor impune la nivel național pentru a minimiza efectele pandemiei de coronavirus și pentru a da șansa medicilor să trateze cazurile grave din spitalele din România.

Klaus Iohannis a subliniat că măsurile care au fost impuse până acum nu mai sunt sustenabile și că este nevoie de unele noi, motiv pentru care magazinele din toată România vor pune lacătul pe ușă la ora 21:00. Mai mult decât atât, președintele a subliniat că circulația trebuie restricționată pe timp de noapte.

La capitolul târguri și piețe, Klaus Iohannis a specificat joi seara că acestea trebuie interzise. În plus, șeful statului a subliniat că petrecerile, atât cele private, cât și cele publice, sunt și ele interzise.

Măsurile care s-au luat până acum nu mai sunt suficiente. Sunt necesare măsuri în plan național precum școlile să treacă toate în online, angajații, indiferent dacă sunt la privat sau la stat, să treacă la telemuncă peste tot unde este posibil, magazinele trebuie să fie închise seara, cel târziu la ora 21:00, circulația pe timpul nopții trebuie restricționată, petrecerile indiferent dacă sunt private sau publice trebuie interzise, targurile trebuie închise”, a spus Klaus Iohannis,

Ludovic Orban a anunțat când vor intra în vigoare noile măsuri

După ce președintele Klaus Iohannis a anunțat noile măsuri pentru minimizarea efectelor produse de pandemia de coronavirus, premierul Ludovic Orban a anunțat că acestea vor intra în vigoare de luni, 9 noiembrie.

„Măsurile prezentate de domnul preşedinte trebuie transpuse în hotărârea de guvern privind starea de alertă, în baza Legii 55 şi a actelor normative. Solicit ca să fie pregătite propunerile de modificare ce trebuie să treacă prin Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, să fie adoptate de Guvern.

Domnule preşedinte, putem să luăm deciziile şi aplicabilitatea acestor decizii va fi de luni, pentru că trebuie să parcurgem toate procedurile legale de modificare a hotărârii de guvern. Într-un fel este şi bine ca să fie cunoscute mai înainte de a intra în vigoare”, a afirmat Ludovic Orban, joi, în deschiderea şedinţei de Guvern, prezidate de şeful statului.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea