Urmează modificări importante ale legii, în contextul tensiunilor uriaşe din apropierea României! Cetăţenii români aflaţi în străinătate sunt direct vizaţi de aceste schimbări.

Anunţ de maximă importanţă pentru românii care se află în afara graniţelor! Ce se întâmplă în cazul izbucnirii unui război?

Mai exact, este vorba despre un proiect de lege care urmează să aducă modificări Legii 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare.

Una dintre modificările care a generat multă vâlvă în spaţiul public este cea privind situaţiile în care români pot fi chemaţi la arme.

În caz de stare de asediu, de mobilizare sau de război, cetățenii români încorporabili, adică bărbații între 20 şi 35 de ani care îndeplinesc criteriile pentru serviciul militar, dar şi rezerviștii aflați temporar în străinătate vor trebui să se prezinte la centrele militare din România, în termen de cel mult 15 zile.

Şi românii care au domiciliul în străinătate vor fi nevoiţi să contacteze un centru militar din țară.

Proiectul de lege al MApN, aflat acum în dezbatere publică, precizează că cetățenii încorporabili, rezerviștii voluntari și rezerviștii din țară vor avea obligația de a se prezenta la locul, data și ora prevăzute în ordinul de chemare pe care îl primesc.

Cetăţenii români din diaspora au termen de 15 zile să răspundă la ordin

Cetăţenii români aflaţi în străinătate au şi ei o serie de obligaţii militare, însă numai în cazul în care se declară stare de asediu, stare de mobilizare sau stare de război.

Cetățenii încorporabili și rezerviștii cu domiciliul în România, dar care sunt plecați temporar în afara țării, vor avea obligația de a se prezenta la centrele militare de care aparțin, pentru clarificarea situației militare sau a înmânării ordinului de chemare.

Ei trebuie să se prezinte la respectivele centre în maxim 15 zile după ce au fost notificaţi.

În cazul românilor plecaţi temporar în străinătate, ei vor fi înştiinţaţi în mod oficial la adresa de domiciliu din România.

La fel, şi rezerviștii voluntari plecați temporar în afara granițelor vor trebui să se prezinte la unitățile militare la care sunt încadrați, în termenul prevăzut în contract.

În cazul cetățenilor încorporabili și a rezerviștilor care nu au domiciliul în țară, ei vor avea obligația ca, în cel mult 15 zile de la data publicării în Monitorul oficial a unei hotărâri ori a unui decret prezidențial privind declararea stării de asediu, de mobilizare sau de război, să contacteze centrul militar din zona în care au avut ultimul domiciliu în țară.