Se confiscă mașinile! Austria îi pedepsește astfel pe vitezomani, începând din martie

Se confiscă mașinile! Austria va merge, începând din luna martie pe principiul „Dacă nu mai deții un autovehicul, nu mai ai posibilitatea să circuli cu viteză”.

Începând cu luna martie 2024, în Austria, vehiculele pot fi confiscate. Ulterior, ele vor putea fi vândute la licitație. Totul, doar în cazul în care șoferii comit infracțiuni grave de depășire a limitelor de viteză.

Aceasta nu este prima măsură de acest fel. Începând cu octombrie 2023, autoritățile au fost împuternicite să confiște permisele de conducere pe loc pentru cei care încalcă limitele legale de viteză.

Astfel de măsuri drastice sunt impuse doar pentru încălcările grave ale limitelor de viteză. Mai precis, o depășire cu peste 60 km/h în mediul urban sau cu peste 70 km/h în afara acestuia.

Inițial, se aplică confiscarea automobilului. Dacă un conducător auto este considerat un „caz pierdut” din punctul de vedere al vitezei, și continuă să încalce în mod repetat limitele legale de viteză, vehiculul său poate fi confiscat. El va fi vândut la licitație în mod permanent, la încheierea procedurii, conform informațiilor de pe autorevue.at.

Dacă depășirea limitelor de viteză este mai mare de 80 km/h în mediul urban sau de 90 km/h în afara orașului, există posibilitatea de a confisca permanent vehiculul. Mai exact, de a lua mașina definitiv, chiar și la prima încălcare a acestor reguli.

Cum se confiscă mașinile în Austria

În Austria, procedura cunoscută de „confiscare” este divizată în mai multe stadii.

1. În situația unei încălcări grave a limitelor de viteză (cu o depășire de peste 60 km/h în zonele urbane sau de peste 70 km/h în afara acestora), poliția procedează la confiscarea temporară a vehiculului și a permisului de conducere chiar la locul faptei.

2. După confiscarea temporară, autoritatea administrativă la nivel de district are la dispoziție două săptămâni pentru a decide dacă este fezabilă confiscarea mașinii, moment în care se declanșează procedurile corespunzătoare. Recidiviștii care comit infracțiuni grave de viteză sunt supuși acestui tip de confiscare.

3. Fără a mai fi necesară o recidivă, vehiculul poate fi confiscat imediat în cazul unei încălcări grave a limitelor de viteză, de exemplu, cu o depășire de peste 80 km/h în zonele urbane sau de peste 90 km/h în afara acestora.

4. Confiscarea este însoțită de o amendă. Această măsură îi descurajează pe cei care încalcă limitele de viteză să reia conducerea pe drumurile publice și să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.

Confiscarea unui vehicul confiscat se adaugă la o amendă. Acest lucru îi va împiedica pe cei care circulă cu viteză excesivă să fie din nou pe șosele și să îi pună pe ceilalți în pericol, spune

„Dacă nu mai ai o mașină, nu mai poți circula cu viteză excesivă. (…) Oricine își folosește mașina ca pe o armă va avea arma confiscată”, transmite Leonore Gewessler, ministrul Mediului din Austria.

mașina, vanzare, rar
Mașini / SURSA FOTO: Dreamstime

Mașinile confiscate pot fi vândute la

În cazul în care vehiculul este confiscat”, acesta este ulterior vândut de către autorități printr-o licitație. 70% din veniturile obținute sunt direcționate către fondul de siguranță rutieră, în timp ce restul revine autorității locale corespunzătoare.

Care e procedura dacă mașina nu aparține șoferului vitezoman? Intervenția în drepturile de proprietate ale unor terțe părți este interzisă. Prin urmare, dacă mașina nu este deținută de șoferul care a încălcat limita de viteză, aceasta poate fi confiscată pentru o anumită perioadă, la locul faptei, dar nu poate fi declarată confiscată și vândută la licitație.

Chiar și în situația mașinilor luate în leasing sau închiriate, se aplică aceeași regulă. Cu toate acestea, în astfel de cazuri, ar trebui să se înregistreze o interdicție permanentă de conducere în documentele corespunzătoare ale vehiculului pentru persoana implicată.

Pentru mașinile luate în leasing sau închiriate, aceeași regulă se aplică fără excepție. Cu toate acestea, în astfel de situații, este necesară înregistrarea unei interdicții permanente de conducere în documentele vehiculului pentru persoana respectivă.

În țări precum Italia sau Elveția, confiscarea mașinilor este deja o practică existentă. Întârzierea în implementarea acestei măsuri în Austria se datorează provocărilor legale pe care le implică un astfel de demers.