Înaintea negocierilor de la Ministerul Muncii, Marius Nistor a abordat subiectul majorării veniturilor cu 25% pentru salariații din învățământul preuniversitar. De asemenea, el a discutat și despre necesitatea unui act normativ, mai exact o OUG, care să contureze faptul că grila de salarizare din propunerea de lege unitară a salarizării ar trebui să fie stabilită în funcție de salariul angajaților debutanți, echivalent cu salariul mediu brut pe economie.

Ce se întâmplă cu examenul de Bacalaureat în acest an?

Întrebat despre posibilitatea amânării examenelor de Bacalaureat și Evaluare Națională, Marius Nistor a răspuns sugerând că această întrebare ar trebui adresată Guvernului de la București.

”Întrebaţi-i pe cei din Guvern pentru că această grevă nu ar fi avut loc dacă din decembrie ar fi demarat nişte negocieri serioase. Atâta vreme cât ei încă se joacă la taraba Guvernului, că fiţi mai flexibili, mai dăm noi, mai lăsaţi voi, îmi pare rău, dar nu ne batem joc de salariaţii din Educaţie mergând pe o astfel de procedură”, a continuat liderul Federaţiei ”Spiru Haret”.

Greva s-ar putea întinde pe o perioadă lungă de timp

Întrebat despre posibila durată a grevei în cazul în care nu se va ajunge la un acord în timpul negocierilor de luni, acesta a răspuns ”Atâta timp cât vor hotărî colegii noştri membri de sindicat. Cei care au semnat pentru declanşarea acţiunii de protest sunt singurii în măsură să renunţe la această formă de protest şi asta numai în condiţiile în care soluţia care vine din partea Executivului este o soluţie corectă”.

S-a cerut o indexare cu rata inflației

El a precizat că solicitarea lor inițială a fost de indexare cu rata inflației și chiar și reprezentanții Ministerului Muncii și purtătorul de cuvânt al Guvernului au recunoscut că voucherul de 2.500 de lei și prima de 1.000 de lei compensează doar parțial rata inflației.

”E o diferenţă enormă între ceea ce s-a solicitat şi ceea ce a oferit Guvernul. Pe de altă parte, am plecat de la 60%, este acea creştere către care tindem cu toţii şi care ar trebui să se realizeze cât mai repede cu putinţă, am ajuns la 25% o creştere a veniturilor care să acopere rata inflaţiei, altminteri, cu părere de rău, ce vreţi să mai lăsăm? Şi nu vreau să las absolut nimic. Este vorba de profesori, este vorba de personalul didactic auxiliar, este vorba de personal nedidactic, nu putem să ne batem joc de ei. De 30 de ani m-am săturat să aud aceeaşi poveste: nu avem bani. E problema lor, ei administrează economia, ei stabilesc nişte priorităţi. Este clar că acest Guvern nu şi-a stabilit niciodată ca prioritate sistemul de învăţământ”, a afirmat Nistor.

Modalitatea în care modificarea Legii Dialogului Social afectează greva

De asemenea, a fost întrebat despre impactul modificărilor aduse legii dialogului social asupra grevei.

”Ceea ce au făcut în momentul de faţă distinşii domni din Guvernul României se adaugă altor presiuni pe care au încercat să le exercite prin intermediul părinţilor şi al elevilor. Dacă nu le-au mers primele iniţiative, au încercat prin modificarea legii dialogului social, venind cu o ordonanţă, promovată aşa, pe furiş, ca să nu se prindă nimeni, afectând vechimea colegilor care ar fi urmat să intre în grevă începând din 25. Este o nouă formă de presiune”, a arătat el.