În curând se va deschide sezonul estival și în România. Cu toate acestea, mii de locuri de muncă au rămas neocupate, în contextul în care foștii angajați s-au reprofilat și au ales alte domenii.

Astfel, cele mai căutate posturi de pe litoral sunt cele de barmani, ospătari, manageri de recepție, dar și bucătari. În ceea ce privește salariile, patronii au anunțat că ele se vor menține la valoarea din 2019, însă nici acest lucru nu îi încurajează pe potențialii angajați.

Iuliana Tasie, director hotel, a vorbit despre acaestă situație. Potrivit acesteia, oamenii cu experiență s-au angajat deja în alte domenii, iar mulți dintre ei nu mai au încredere că vor reuși să aibe un venit stabil în contextul temerilor generate de pandemie.

”S-au angajat în alte domenii. Oamenii nu mai au încredere că vor avea un venit stabil și că vor putea sta o perioadă mai lungă, sunt speriați și caută joburi mai sigure în alte domenii”, a declarat aceasta pentru Pro Tv.

De cealalată parte, George Țicu, manager restaurant susține că pentru un sezon este nevoie de 80 de persoane, iar în momentul de față nici măcar jumătate din cele de anul trecut nu se vor întoarce.

2.000 de locuri de muncă disponibile pe litoral

”Anul trecut au fost blocate vasele de croazieră, s-au întors acasă și s-a găsit mai ușor forță de muncă. Practic avem nevoie pentru full sezon de o echipă de 80 persoane, iar în momentul de față să zicem 30-35 de persoane din cei vechi care se vor întoarce la muncă, bucătari, barmani, ospătari, toate secțiile aferente unui restaurant”, a adăugat acesta.

În prezent, potrivit anunțului făcut de patronatele de pe litoral, cel puțin 2.000 de locuri de muncă sunt disponibile atât în domeniul hotelier cât și în cel al restaurantelor.

Tinerii sunt cei mai interesați de astfel de joburi, în special elevii sau studenții. Un tânăr de 17 ani susține că vara trecută a reușit să strângă suma de 6.000 de lei, făcându-și totodată și experiența necesară în cazul în care va mai face acest lucru pe viitor.

”În jur de 6.000 lei vara trecută. Vara e și frumos, e parcursul anului dacă ai școală, nu poți să muncești. Prind experiență, depinde și profilul la care sunt, ca ospătar, ca bucătari, pe plajă la fel și îi ajută pe viitor”, a spus acesta.

În ceea ce privește salariile oferite, potrivit patronatelor, un angajat fără experiență primește salariul minim pe economie, la care se adaugă transportul și cel puțin un prânz.

De cealaltă parte, în cazul celor cu experiență, așa cum sunt bucătarii, venitul lunar poate depăși 2.000 de euro.