Europa continuă să fie lovită de pandemie. În acest context, din cauza noilor variante de COVID care au început să circule din ce în ce mai des, Slovacia impune începând de miercuri carantina obligatorie pentru toate persoanele venite dintr-o altă ţară.

Potrivit EFE, țara își dorește să prevină importarea variantei sud-africane a coronavirusului, în timp ce varianta britanică este deja prezentă semnificativ în această ţară, dar și în Europa, notează Agerpres.

Premierul slovac, Igor Matovic, a făcut anunțul și totodată a avertizat că situaţia epidemiologică s-a înrăutăţit în Slovacia în urma răspândirii mutaţiei mai contagioase a coronavirusului detectată în Marea Britanie la sfârşitul anului trecut. Mai exact, acesta este de părere că menținerea situației devine dificilă, iar acest lucru va costa foarte multe vieți.

”Proporţia mutaţiei britanice a crescut până la niveluri care vor face foarte dificilă menţinerea situaţiei sub control, şi aceasta ne va costa multe vieţi”, a scris Matovic pe contul său de Facebook.

Premieră în Europa

Noilea restricții impusă de Slovacia este unică în Europa. Nicio țară nu a mai impus până acum reguli atât de drastice. Mai exact, oentru a evita riscuri similare cu mutaţia sud-africană, Slovacia a stabilit o perioadă de carantină obligatorie de 14 zile pentru oricine intră în ţară.

Totuși, există posibilitatea ieşirii din carantină după ziua a 8-a în cazul efectuării unui test PCR al cărui rezultat este negativ. În ceea ce privește carantina, aceasta poate fi la domiciliu sau instituţionalizată şi nu se aplică persoanelor aflate în tranzit, care vor trebui doar să prezinte un test rapid antigen.

De menționat este fatpul că Slovacia, ţară cu circa 5,5 milioane de locuitori, este în prezent al doilea stat din Europa cu cea mai ridicată mortalitate asociată COVID-19, după Portugalia, înregistrând în ultima săptămână 221 de decese la un milion de locuitori.

Totodată, tulpina britanică a coronavirusului era semnalată la începutul lunii februarie la 71% din noile cazuri de COVID-19 în Slovacia.

Premierul Igor Matovic a atras de foarte molte ori atenţia asupra atitudinii ”relaxate a numeroşi cetăţeni care nu respectă măsurile” antiepidemice.

De asemenea, potrivit sistemului slovac de alertă ”Covid automat”, ce cuprinde măsurile aplicate în fiecare regiune în funcţie de situaţia epidemiologică, toată ţara este în prezent în ”negru”, adică nivelul de risc epidemiologic cel mai ridicat, astfel că orice activitatea socială este interzisă şi sunt deschise numai magazinele neesenţiale.

Sursa foto: INQUAM Photos, Alex Nicodim