Varianta britanică stârnește îngrijorare maximă. Mai mulţi experţi italieni au cerut luni noului guvern condus de Mario Draghi să instituie cel puţin o lună de lockdown total . Ei vor astfel să oprească  avansul răspândirii variantei britanice a coronavirusului SARS-CoV-2. Printre experți se numără și Walter Riccardi. Acesta este consilierul ministrului sănătăţii pentru combaterea pandemiei.

”Trebuie să dureze atât timp cât este necesar pentru ca incidenţa să scadă. Pot fi două, trei, patru săptămâni, depinde de cât de repede se atinge obiectivul”, a explicat Riccardi în faţa presei italiene, potrivit agenţiei EFE, citată de Agerpres.

În opinia sa, o asemenea decizie trebuie însoţită de o intensificare a anchetelor epidemiologice şi a vaccinării.

Varianta britanică se răspândește în Italia

Un alt virusolog Andrea Crisanti, a amintit că la ora actuală în Italia circa ”20% dintre cei infectaţi au varianta britanică. Mai grav este că acest procent creşte. Andrea Crisanti este implicat în gestionarea primul val al epidemiei de COVID-19 în regiunea Veneto.

”Era necesar să fi închis în decembrie, am fi prevenit toată aceasta, iar acum suntem din nou în necaz”, a spus acesta. Declarațiile au fost făcute într-un interviu publicat luni de cotidianul La Stampa.

În opinia sa, este necesar ”un blocaj dur şi imediat”. Numai așa se poate evita ca varianta britanică să devină dominantă şi să aibă efecte devastatoare ca în Anglia, Portugalia şi Israel.

În plus faţă de un lockdown, adaugă Andrea Crisanti, ”trebuie demarat un program naţional de urmărire a variantelor” coronavirusului. Acolo ”unde se găsesc variantele braziliană şi sud-africană, este nevoie de închideri totale, şi nu de zone roşii, care sunt mai degrabă blânde”.

Şi preşedintele fundaţiei ştiinţifice Gimbe, Nino Cartabellotta, a cerut ”un blocaj total”. El vrea ca acest lucru să se întâmple timp de două săptămâni. Blocajul  ar coborî curba (infectărilor) pentru a putea relua urmărirea cazurilor. „În caz contrar va fi nevoie să continuăm tot anul 2021 cu închideri temporare şi redeschideri”, a punctat el.

În schimb, directorul sanitar al spitalului de boli infecţioase ‘Spallanzani’ din Roma, Francesco Vaia, a estimat că nu ar fi nevoie de lockdown-uri severe. El este de părere că ‘‘izolări în zonele unde se consideră necesar” sunt suficiente.

Italia a înregistrat în ultima raportare pentru 24 de ore 11.068 de cazuri de COVID-19 şi 221 de decese.