Conform unui sondaj realizat în rândul a 13 bănci, există o probabilitate de 30% ca Marea Britanie să se retragă din UE în octombrie fără un acord. Cifra este de trei ori mai mare decât un sondaj efectuat în luna februarie. Un astfel de scenariu ar provoca o depreciere a lirei sterline de peste 9%, la 1,10 dolari pe unitate, cel mai scăzut nivel din ultimii 34 de ani, scrie news.ro.

„Se pare că piaţa anticipează un risc în continuă creştere pentru un Brexit fără acord”, a afirmat Luke Hickmore, manager de fonduri la Aberdeen Standard Investments, adăugând că există riscul anticipării tot mai mari a unei crize valutare. Hickmore a spus că lucra în timpul aşa-zisei Black Wednesday din 1992 şi că nu vrea să mai vadă o astfel de situaţie.

Lira sterlină a scăzut cu aproape 10% în săptămâna acelei Black Wednesday din septembrie 1992, când Marea Britanie a fost nevoită să se retragă din Mecanismul European al Ratelor de Schimb.

Lira a scăzut cu aproape 7% de când Marea Britanie a amânat primul termen al Brexitului, de la sfârşitul lunii martie, atingând vineri 1,2140 dolari pe unitate, investitorii anticipând o probabilitate mai mare pentru un Brexit dezordonat după alegerea ca premier a lui Boris Johnson.

Dacă lira va coborî atât de mult, atenţia se va îndrepta către modul în care Banca Angliei va susţine moneda, dar banca centrală a apreciat joi că este ”extrem de improbabil” să intervină. Guvernatorul Mark Carney a spus că o shimbare a valorii lirei „face parte din funcţia de absorbţie a şocului”.

Johnson a dat un ultimatum UE, în această săptămână, spunând că nu se va întâlni cu liderii europeni pentru a discuta dacă aceştia nu îşi vor schimba poziţia. Deşi nu există un sprijin majoritar în Parlament pentru un Brexit fără acord, iar parlamentarii au spus că vor încerca să îl blocheze pe Johnson în urmărirea unui astfel de rezultat, analiştii consideră că există riscul ca acest lucru să se întâmple din greşeală.

O altă situaţie care îi îngrijorează pe analişti este posibilitatea ca Johnson să organizeze alegeri generale. Lira ar putea scădea la 1,19 dolari pe unitate în acest scenariu, sondajele recente sugerând că rezultatul unui vot ar putea să nu genereze o majoritate pentru conservatori, potrivit analistului John Curtice.

În schimb, dacă va putea fi evitat un Brexit dur, o amânare a acestuia sau realizarea unui acord sunt cele mai bune rezultate pentru liră. În cazul amânării Brexit, lira s-ar aprecia la 1,26 dolari pe unitate, iar în cazul unui acord la 1,33 dolari pe unitate.