Americanii trebuie să se pregătească de o „scădere majoră a dolarului”

A început numărătoarea inversă. Economistul Peter Schiff i-a avertizat pe americani să se pregătească pentru „o scădere majoră a dolarului”. Perspectiva sumbră privind bancnota verde nu este o surpriză pentru cei care înțeleg filozofia lui Schiff de a investi în primul rând în aur.

„Cred că aurul ne spune că dolarul scade din nou. Iar de data aceasta scade pentru numărare”, a spus recent economistul la un podcast pe teme financiare, scrie Moneywise.

Peter Schiff
Peter Schiff (SURSA FOTO: Facebook, Peter Schiff)

Prețurile aurului au crescut, atingând maxime record la începutul lunii aprilie, alimentate de băncile centrale, care și-au consolidat rezervele de lingouri pe fondul tensiunilor geopolitice din ce în ce mai mari.

Dolarul va fi dat jos de pe piedestal

„Cred că dolarul va fi dat jos de pe piedestal”, a adăugat Schiff.

„Cred că își va pierde statutul de monedă de rezervă”, susține el.

Schiff prezice un fenomen cunoscut sub denumirea de „dezdolarizare”, care are loc atunci când țările se îndepărtează de bancnota verde ca monedă de rezervă, mijloc de schimb sau unitate de cont. Dolarul a cunoscut un declin lent în ultimii ani. Datele FMI arată că ponderea dolarului în rezervele valutare alocate la nivel mondial a scăzut cu aproximativ 7% de la începutul anului 2016.

Dar băncile centrale se bazează, în continuare, foarte mult pe dolarul american, moneda reprezentând 58,41% din rezerve în trimestrul al patrulea din 2023 — comparativ cu euro la 19,98%, yenul japonez cu 5,7%, lira sterlină cu 4,84% și Yuanul Chinei la 2,29%. În loc să-și piardă supremația globală în favoarea unei alte monede, Schiff este mai interesat de datele care arată că băncile centrale renunță la dolar în favoarea unei alternative mai strălucitoare și mai stabile: aurul.

Lumea va respinge dolarul așa cum am respins noi aurul în 1971

„Aurul a izbucnit deja”, a spus el, făcând aluzie la faptul că băncile centrale au cumpărat aur în „ritm vertiginos” în 2023, conform World Gold Council (WGC). Achizițiile nete anuale au fost de 1.037 de tone, cu doar 45 de tone sub recordul din 2022.

„Cred că ceea ce se va întâmpla este că lumea va respinge dolarul așa cum am respins noi aurul în 1971 și va reveni la standardul aur”, a anticipat Schiff.

Etalonul aur este un sistem monetar, utilizat, în principal, din 1870 până în anii 1920, în care valoarea monedelor este fixată la o anumită cantitate de aur.

Băncile cumpără aur în „ritm vertiginos”

Prețul aurului a atins un maxim istoric în aprilie și încă mai este loc pentru ca prețul să crească, potrivit șefului global al băncilor centrale WGC, Shaokai Fan.

El a declarat pentru CNBC: „Băncile centrale, care au cumpărat niveluri istorice de aur în ultimii doi ani, continuă să fie cumpărători puternici și în 2024”.

Există o serie de motive pentru care băncile centrale pot recurge acum la metalul prețios. Potrivit WGC, rezervele de aur sunt atractive datorită valorii dovedite a aurului în răspunsul la criză, a calităților sale de diversificare și a capacității de a-și păstra valoarea pe termen lung și de a proteja împotriva inflației.

Puteți urma exemplul băncilor centrale

Dacă argumentul lui Schiff că sfârșitul dolarului este aproape este convingător, există modalități simple de a urma exemplul băncilor centrale și de a vă consolida portofoliul de investiții cu aur.

De exemplu, puteți deschide un Gold IRA – un tip de cont individual de pensie care vă permite să investiți în aur și alte metale prețioase sub forme fizice, cum ar fi monede, în loc de acțiuni, fonduri mutuale și alte investiții tradiționale. Acest lucru vă oferă oportunitatea de a vă diversifica portofoliul și de a vă stabiliza finanțele – iar aurul tinde să prezinte un risc mai mic decât alte investiții alternative.