Președintele Rusieie, Vladimir Putin, ar fi fost întrebat de către omologul său chinez care sunt datele exacte la care intenționează să pună capăt conflictului sângeros. Președintele chinez Xi Jinping a amenințat că va întrerupe comunicarea cu Rusia dacă nu primește un răspuns.

Canalul Telegram General SVR, care ar avea presupuse legături cu Kremlinul și cu gărzile de corp ale lui Putin, a transmis că Dmitri Medvedev a fost trimis la Beijing „ca un poștaș” pentru a-i transmite lui Xi răspunsul liderului său, scrie Daily Mail. 

Canalul neverificat ar fi fost creat de un locotenent-general în exil de la Kremlin, cunoscut sub pseudonimul Viktor Mihailovici, și a făcut o serie de afirmații anti-Putin de-a lungul războiului.

Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a fost rareori mobilizat de Putin în ultimii ani, iar în ultima vreme a fost descris ca un „clovn de curte” la Kremlin pentru postările sale extreme antioccidentale pe rețelele de socializare.

Vladimir Putin, presiuni puternice din partea Chinei

Afirmațiile despre scrisoare indică faptul că Putin se confruntă cu presiuni puternice din partea Chinei pentru a pune capăt unui război care provoacă distrugeri grave în economia mondială.

Generalul SVR a declarat că Xi Jinping ‘i-a cerut lui Putin un plan detaliat cu date, în care președintele rus trebuia să scrie cum și când va pune capăt războiului’.

Acesta a mai afirmat că ‘numai dacă existau astfel de explicații scrise sau, dacă vreți, promisiuni, liderul chinez era gata să accepte să poarte convorbiri telefonice cu Putin și să discute posibilitatea unei vizite în Rusia anul viitor’.

Acesta a continuat: ‘Cât de mult l-a convins scrisoarea președintelui rus pe Xi Jinping va fi clar din faptul că liderii celor două țări vor avea sau nu conversații telefonice în viitorul apropiat’.

Relatările oficiale chineze despre întâlnire au subliniat că Medvedev i-a înmânat lui Xi o scrisoare care ‘îi transmitea salutări prietenești și urări de bine’ liderului chinez.

În ceea ce privește Ucraina, Xi a subliniat că țara sa ‘și-a decis întotdeauna propria poziție și politică pe baza meritelor problemei în sine’, a precizat China Daily.

Cu toate acestea, în relatările Beijingului despre întâlnirea neașteptată dintre Xi și Medvedev a existat un mesaj clar care sublinia nevoia de pace.

China a depus eforturi active pentru a facilita discuțiile de pace

China ‘adoptă o poziție obiectivă și corectă în această chestiune – și a depus eforturi active pentru a facilita discuțiile de pace’, a afirmat ziarul oficial.

De asemenea, acesta a relatat că Xi ‘și-a exprimat speranța că părțile implicate vor da dovadă de raționalitate și reținere, vor începe un dialog cuprinzător și vor aborda preocupările de securitate ale fiecăreia dintre ele prin mijloace politice’.

Medvedev a afirmat că războiul s-a produs din cauza unor factori complecși pe care nu i-a explicat.

Separat, Putin a fost umilit și mai mult atunci când doi dintre principalii săi aghiotanți din domeniul securității – Nikolai Patrușev și Alexander Bortnikov, ambii în vârstă de 71 de ani, și vechi colaboratori – au fost văzuți ațipind în timpul discursului său cheie privind politica de apărare de la Moscova.

Imagini și filmări au arătat că înalții aparatchiști au fost dezamăgiți de prelegerea în care Putin a promis că nu vor exista limite în ceea ce privește cheltuielile militare și s-a angajat să își extindă armata la 1,5 milioane de oameni și să ridice vârsta de recrutare forțată de la 27 la 30 de ani pentru a acoperi eșecul său de a cuceri Ucraina prin forță.

Patrușev este un fost șef al serviciului de contraspionaj al FSB și este în prezent secretar al Consiliului de securitate rus. El este considerat pe scară largă drept arhitectul sinistru al războiului din Ucraina.

Se presupune că acesta ar încerca să îl convingă pe fiul său, Dmitri Patrușev, 45 de ani, ministrul rus al agriculturii, să îi ia locul lui Putin dacă acesta va demisiona din cauza problemelor de sănătate.