Din cand in cand, Adrian Nastase a aparut in public pentru a prezenta, ca la „starea vremii”, situatia natiunii: productia interna si produsul intern brut cresc peste asteptari, somajul a scazut in mod miraculos, putin mai tarziu importurile s-au calmat si ele, iar inflatia s-a redus, pana la nivelul dorit de Guvern. Totul merge struna, ca o jucarie cu baterii nou-noute. O liniste dubioasa s-a lasat asupra tarii.

Aceasta toamna va da adevarata masura a acestor marete realizari. Dintr-o data, lucrurile par sa nu mai fie atat de luminoase precum lasa premierul Adrian Nastase sa se intrevada. Delegatia Fondului Monetar International a fost prima care a dat cu jucaria de pamant: vechile metehne ale economiei romanesti sunt greu de ascuns de ochiul finantistilor. Marile monopoluri de stat sunt tot nerestructurate. Energia electrica, termica, gazele, sunt tot atatea motive de ingrijorare pentru delegatia de la Washington. In plus, administratia statului a fost si ea aratata cu degetul, ca fiind peste masura de birocratica si impovaratoare pentru bugetul subtire al Romaniei. Nimic din toate acestea nu este o noutate, iar faptul ca membrii Guvernului vor renunta la Mercedesurile cu care s-au obisnuit si circula de-acum doar in Dacii nu rezolva problema. Defectiunile in administratie si in fostele regii sunt mult mai adanci si tin de dezinteresul fata de romanul obisnuit, de coruptie, de afaceri private oneroase si de prost management. Un nou acord cu Fondul Monetar International pare o perspectiva destul de indepartata.

Cea mai mare amenintare vine chiar din partea marilor regii. Pretul caldurii si al apei calde a urcat vertiginos. Cele mai multe familii vor avea serioase probleme in a plati peste doua milioane de lei pentru intretinere. Se adauga aici statisticile care arata ca veniturile romanilor, cel putin cele din salarii, sunt in scadere. Viata reala, cea a celor care traiesc la bloc si nu inteleg cum cresc indicatorii fara ca omul obisnuit sa simta ceva, se intinde la picioarele Guvernului. Vacanta s-a terminat. Colac peste pupaza, seful uneia dintre cele mai mari banci si singura cu garantie totala a statului a demisionat. Ion Ghica, fost presedinte la CEC, refuza sa faca vreun comentariu. Nori de furtuna plutesc deasupra institutiei care n-a ratat aproape nici unul dintre scandalurile bancare care au bantuit Romania.

De dupa colt, alimentata de recentele majorari de preturi, inflatia sta gata sa reizbucneasca. Criza zaharului, a uleiului si a medicamentelor, majorarea pretului la gaze si la energie electrica, toate acestea se vor simti in preturi in lunile de toamna. Reducerea somajului este aproape o pacaleala, din moment ce oamenii au fost angajati in turism sau in constructii, adica acolo unde activitatea este sezoniera. Multi se vor regasi din nou someri dupa sezonul de vara.
Toate realizarile actualului guvern sunt reale si pot fi considerate remarcabile. Semne de intrebare apar in legatura cu felul in care au fost obtinute si cu cat vor dura. Tensiunile ascunse in spatele unor statistici zglobii incep sa iasa la iveala. Ca intotdeauna, toamna este sezonul adevarului si, intors la lucru, Guvernul chiar trebuie acum sa infrunte un alt sezon. Ziua s-a scurtat, iar soarele se arata din ce in ce mai rar de dupa norii de ploaie.